Corneliu Vadim Tudor – viaţa politică. Războaiele şi prieteniile lui Vadim

Corneliu Vadim Tudor - scriitor, jurnalist şi politician, a influenţat puternic de-a lungul timpului societatea românească. Fondator al Partidului România Mare, Vadim a dus confruntări aprige în politică, încercând de cinci ori să ocupe scaunul de la Cotroceni. În ultimul an, după ce a fost pentru scurtă vreme înlăturat din fruntea partidului, a dus lupte grele pentru recâştigarea formaţiunii.

14 sept. 2015, 17:00
Corneliu Vadim Tudor – viaţa politică. Războaiele şi prieteniile lui Vadim

Corneliu Vadim Tudor, absolvent al Liceului Sfântul Sava din Bucureşti şi al Facultăţii de Filosofie, şi-a început activitatea profesională în redacţiile publicaţiilor România liberă şi Magazin . A trecut pragul Revoluţiei ca jurnalist şi scriitor, dar s-a orientat repede spre politică. Împreună cu scriitorul Eugen Barbu, în 1990, a fondat revista „România Mare”, iar anul următor, Partidul România Mare.

Citeşte şi CORNELIU VADIM TUDOR, poezie CUTREMURĂTOARE înainte de moarte: „Ultima cafea”

La 27 septembrie 1992, în urma scrutinului legislativ, Corneliu Vadim Tudor a fost ales senator în circumscripţia electorală nr. 41 Bucureşti. În 1996 a candidat pentru prima oară la prezidenţiale, însă rezultatul a fost unul modest, sub 5 la sută.  Patru ani mai târziu, în anul 2000, Vadim a reuşit să bulverseze orice calcule electorale şi a ajuns în turul doi. A pierdut însă în faţa lui Ion Iliescu, reuşind să obţină puţin peste 30 de procente. La fiecare tur de alegeri a reclamat însă fraude uriaşe în defavoarea sa şi a PRM.

Citeşte şi Corneliu Vadim Tudor, biografia completă. O viaţă între literatură şi politică

În 2009, Vadim a reuşit să obţină pentru Partidul România Mare trei locuri în Parlamentul European. Elementul-surpriză în cariera sa politică l-a reprezentat însă tandemul electoral făcut cu Gigi Becali. Relaţia dintre Gigi Becali şi Corneliu Vadim Tudor nu a decurs însă fără incidente. În anul 2006, de exemplu, cei doi se atacau dur la fiecare ocazie. Anii au trecut, iar Vadim şi Becali au revenit la sentimente mai bune. În 2012 anunţau chiar o alianţă care să cureţe clasa politică românească.

O relaţie politică similară a avut şi cu fostul său coleg de partid, Gheorghe Funar. După ani de zile în care au colaborat şi au luptat pentru idealurile PRM, relaţia de prietenie dintre cei doi s-a încheiat anul trecut, chiar înainte de alegeri. Motivul? Şefia partidului.

Întreg scandalul s-a mutat ulterior la Tribunal, care a decis definitiv şi irevocabil că Vadim este îndeptăţit să ocupe funcţia de preşedinte al partidului.