Corona haos în Franţa şi un nou record: aproape o jumătate de milion infecţii cu Covid, într-o singură zi

De la începutul pandemiei în Franța, peste 14.300.000 de persoane au fost infectate cu coronavirus și 127.263 au murit.

18 ian. 2022, 22:15
Corona haos în Franţa şi un nou record: aproape o jumătate de milion infecţii cu Covid, într-o singură zi

Un nou record de infectări cu coronavirus a fost stabilit marţi în Franţa, 464.769 de cazuri noi fiind înregistrate în ultimele 24 de ore. Acesta este de departe cel mai mare număr de persoane infectate într-o singură zi în Franța de la începutul pandemiei.

Spre comparație, potrivit site-ului Worldometers, luni au fost înregistrate în țară 102.144 de cazuri noi de infecție și 296 de decese.

Haosul este dublat în Franţa de o încredere tot mai scăzută în politicieni şi scandaluri sociale. Spre exemplu, ministrul francez al educaţiei, Jean-Michel Blanquer, deja puternic contestat de profesorii care-i reproşează modul în care a gestionat pandemia COVID-19 în şcoli, s-a văzut marţi şi mai fragilizat după ce presa a dezvăluit că se afla în vacanţă în Ibiza în ziua de dinaintea reînceperii şcolilor după vacanţa de iarnă.

Din acel loc turistic ministrul Blanquer a dezvăluit presei noul protocol sanitar aplicabil în şcoli, aceasta cu numai o zi înaintea reluării cursurilor.

Acest stil de comunicare, prin intermediul presei şi foarte din scurt, i-a mai fost reproşat. Însă dezvăluirea făcută de website-ul de investigaţii Mediapart despre sejurul său într-un asemenea moment în Ibiza a stârnit reacţii vehemente.

Citeşte şi Franţa ia măsuri dure în valul cinci. Senatul a aprobat introducerea paşaportului de vaccinare

Candidatul ecologist la preşedinţia Franţei, Yannick Jadot, a denunţat ”un nivel inacceptabil de dispreţ şi iresponsabilitate” din partea lui Jean-Michel Blanquer, în timp ce Guislaine David, secretar general al principalului sindicat din învăţământul primar a estimat că prin acest gest ”creşte şi mai mult prăpastia care exista deja între ministru şi personalul său”.

În replică, Ministerul Educaţiei francez a transmis că ministrul Blanquer a ”lucrat de la distanţă” din Ibiza. El s-a aflat acolo ”într-un cadru privat pentru patru zile de vacanţă” şi ”că a fost sau nu la distanţă nu schimbă nimic”, adaugă acelaşi minister, amintind că membrii guvernului au dreptul să plece în vacanţe ”până la două ore de avion de Paris”.

Guvernul nu s-a delimitat de gestul ministrului educaţiei, susţinând că modul în care acesta a gestionat pandemia a permis menţinerea şcolilor deschise în Franţa în timpul primului lockdown din luna mai 2020, spre deosebire de alte ţări europene. ”Există o regulă stabilită de guvern în privinţa vacanţelor: trebuie să fii accesibil în permanenţă, pentru îndeplinirea sarcinilor. Nu am niciun motiv să cred că n-a fost aşa cu dl. Blanquer”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal.

Citeşte şi Şcolile din Franţa intră în GREVĂ din cauza măsurilor pentru protecție în pandemia. Sindicate: „Un haos de nedescris!”

O mare parte a cadrelor didactice franceze au participat joi la o grevă în şcoli şi licee, pentru a atrage atenţia asupra haosului din protocoalele sanitare care s-au schimbat de trei ori de când s-au reluat cursurile la începutul lunii ianuarie.


loading...
Partenerii noștri