Şcolile din Franţa intră în GREVĂ din cauza măsurilor pentru protecție în pandemia. Sindicate: „Un haos de nedescris!”

Sindicatul profesorilor din Franţa anunţă că toate şcolile vor intra în grevă joi, 13 ianuarie. Dascălii sunt revoltaţi după ce premierul a anunţa noile măsuri împotriva răspândirii Covid-19 în unitățile de învățământ.

12 ian. 2022, 23:11
Şcolile din Franţa intră în GREVĂ din cauza măsurilor pentru protecție în pandemia. Sindicate: „Un haos de nedescris!”

Şcolile din Franţa intră în GREVĂ. Deşi numărul infectărilor a crescut vertiginos în rândul copiilor din Franţa, premierul a anunţat noi măsuri de relaxare în şcoli. Dascălii sunt furioşi şi spun că totul s-a transformat într-un haos.

Şcolile din Franţa intră în GREVĂ

Profesorii din Franţa anunţă că vor intra în grevă joi, 13 ianuarie, din cauza noilor măsuri de protecţie luate în şcoli.

“Un haos de nedescris în școli. Așa cum era de așteptat, situația epidemiologică a atins vârfurile de contaminare. Ministrul Educației continuă să facă alegerea de a menține școlile deschise ‘cu orice preț’.

Citeşte şi Tulpina Omicron pune stăpânire pe Europa. Sute de mii de infectări, raportate în Franţa, Italia şi Marea Britanie

Nu numai că protocolul actual nu reușește să protejeze elevii, personalul și familiile acestora, dar dereglează complet școala. Astfel, contrar afirmațiilor repetate ale guvernului, nu școala este deschisă, ci o formă de ‘creșă’”, spun sindicaliştii, potrivit edupedu. 

Potrivit sindicatului, „în condițiile actuale, elevii nu pot învăța corespunzător, numărul lor fiind foarte fluctuant, iar predarea hibridă, cu învățământ față în față și învățământ la distanță, este imposibil de implementat”.

Reprezentanţii sindicatului SNUipp-FSU mai scot în evidență și „neînlocuirea profesorilor bolnavi care devine insuportabilă”, cu referire la colegii cadre didactice bolnave și care lipsesc din școli.

“Această mobilizare istorică prin amploarea sa din ultimii douăzeci de ani nu este o ‘grevă împotriva virusului’, ci ilustrează oboseala (stresul n. red.) în creștere din școli“, explică sindicatul în comunicatul său, adăugând și sintagma “minciunile ministrului” Blanquer.

Reamintim că până pe 3 ianuarie 2022, protocolul sanitar din școlile franceze presupunea ca o clasă să se închidă la un caz de coronavirus. După 3 ianuarie, Jean-Michel Blanquer, ministrul Educației, anunțase că vor trebui “două sau trei testări” pentru ca elevii să se întoarcă la școală în cazul în care un coleg este infectat cu Covid-19.

Luni, 10 ianuarie, premierul francez Jean Castex a anunţat alte 3 reguli pentru școli:

Părintele nu trebuie să vină imediat să-şi ia copilul de la școală dacă testul efectuat în clasă i-a ieșit pozitiv. Acesta poate veni la finalul orelor de curs.  

Dacă un elev este contact al unui alt elev confirmat cu Covid-19, nu mai trebuie să facă 3 teste dintre care unul PCR, așa cum era până acum, sunt suficiente trei teste rapide.  În plus, școlile au posibilitatea să emită o adeverință pentru respectivul elev contact, iar pe baza acesteia merge la farmacie și primește gratuit acele 3 teste de depistare Covid.

După efectuarea celor 3 teste, pentru revenirea la școală mai e nevoie de rezultate negative, dar și de o declarație pe propria răspundere că acasă testele au fost făcute “corect”, semnate de părinți. Declarația, inițial, trebuia făcută pentru fiecare rezultat negativ, însă acum Blanquer vrea un singur formular pentru toate trei rezultatele: “Pentru a simplifica viața familiei și a profesorilor“.

Mai mult, elevii se testează de trei ori într-o săptămână și atât, chiar dacă mai apar cazuri chiar și a doua zi după primul. Protocolul se dorește a fi o “simplificare”, însă profesorii îl văd ca pe ceva care mai mult îi expune la virus.

În zona metropolitană a Parisului, unde Omicron a lovit primul şi cel mai rapid, săptămâna trecută s-a confirmat că aproximativ 5% dintre copiii din şcolile primare şi gimnaziale au fost infectaţi. În rândul celor cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, cifra a fost de peste 6%. Între timp, milioane de elevi din şcolile primare rămân nevaccinaţi, în condiţiile în care campania de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani a început lent.

Personalul din domeniul sănătăţii şi al educaţiei a cerut cu insistenţă o mai bună protecţie împotriva Covid-19 în şcoli, solicitând măşti de înaltă calitate şi detectoare de dioxid de carbon în fiecare şcoală pentru a facilita ventilaţia împotriva unui virus care se transmite predominant prin aer. Aceştia au cerut, de asemenea, să se revină la protocolul în vigoare în toamnă, care a declanşat închideri de clase cu întreruperi de circuit de la primul caz confirmat.

Citeşte şi Munca de acasă, obligatorie pentru cel puţin trei zile pe săptămână, în Franța. O asemenea măsură nu a mai fost luată de la începutul pandemiei