CORONAVIRUS. Alexandru Rafila, despre utilizarea mănuşilor de unică folosinţă: Dau un fals sentiment de siguranţă

Alexandru Rafila spune că mănuşile nu ne apără de coronavirus. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie precizează că folosirea acestora în afara spitalelor creează doar un fals sentiment de siguranţă şi contribuie la împăştierea virusului. 

02 mai 2020, 13:53
CORONAVIRUS. Alexandru Rafila, despre utilizarea mănuşilor de unică folosinţă: Dau un fals sentiment de siguranţă

Profesorul Alexandru Rafila consideră că spălatul pe mâini este mult mai eficient decât folosirea mănuşilor.  „Mănușile nu au mare eficiență, eu militez pentru spălatul pe mâini, care e mult mai eficient decât purtatul mănușilor.. .Mănușile nu fac decât să ne dea un fals sentiment de siguranță. Măștile în schimb sunt foarte utile”, a spus Alexandru Rafila pentru Realitatea Plus.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, sâmbătăm alte 165 de noi cazuri de îmbolnăvire. 

La ATI, în acest moment, sunt internați 265 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 13.302 de persoane. Alte 20.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 190.540 de teste.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 470 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1.176 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 516 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

De asemenea, reamintim că autorităţile au anunţat relaxarea măsurilor de restricţie începând cu 15 mai. De la această dată este obligatorie purtarea măştilor în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun. 

Citeşte şi Nelu Tătaru: Ne aşteptăm pentru octombrie-decembrie la un al doilea val al epidemiei de coronavirus

Profesorul Alexandru Rafila cere ca măsurile de relaxare să fie implementate progresiv iar numărul de mijloace de transport în comun sporit pentr a reduce riscul de contaminare cu noul coronavirus. 

„E mai bună livrarea de mâncare la domiciliu decât statul la coadă și mersul cu mijloacele de transport. Rămâne să vedem dacă am atins sau nu punctul de maxim al epidemiei. Noi suntem în zona unui platou, cu 300-350 cazuri de zi. Apoi ar trebui să scădem. Oamenii trebuie să țină cont că măsurile de relaxare vor fi implementate progresiv. Situația epidemiologică de la nivel local e foarte importantă. Pot apărea diferențe între regiuni, ele trebuie individualizate. Se pot lua măsuri la nivel local. Trebuie crescute și efectivele de mijloace de trasnsport în comun.”, a declarat Alexandru Rafila la Realitatea Plus.