CORONAVIRUS. Ambulanţier român în Italia: „Ieri mi-a fost cel mai frică, am transportat 13 pacienţi pozitivi. Nu se mai face faţă”

Octavian este ambulanţier la un spital mare din zona Lombardia, focarul italian al epidemiei. Bărbatul, de loc din Galaţi, a povestit pentru Mediafax că lucreză de mai multe zile la foc continuu. Se teme pentru viaţa lui. Transportă aproape zilnic zeci de oameni infectaţi.

18 mart. 2020, 06:40
CORONAVIRUS. Ambulanţier român în Italia: „Ieri mi-a fost cel mai frică, am transportat 13 pacienţi pozitivi. Nu se mai face faţă”

PANDEMIE CORONAVIRUS. „Cel mai mult teamă mi-a fost ieri, pentru că ieri am făcut 13 pacienţi, toţi pozitivred că mai mult ca ziua de ieri nu mi-a fost teamă în nicio zi. Încercăm să ne îmbărbătăm unii pe alţii dar ieri a fost punctul critic”, spune Octavian.

Octavian povesteşte că spitalul la care lucrează nu mai face faţă numărului mare de cazuri noi, aşa că incinta a fost reorganizată.

 

„În camera caldă unde intram noi cu ambulanţele, unde se descărcau pacienţii care primeau prim ajutor, au fost nevoiţi să închidă, pentru că nu mai sunt locuri în spital. Se lucrează la ritmuri infernale şi nu ştiu cum o să se termine toată situaţia asta.”

Bărbatul spune şi unde crede el că au greşit autorităţile italiene în gestionarea crizei.

„Te prezentai la prim ajutor, şi se făcea tamponul, te găsea pozitiv, nu erai grav, te trimitea acasă în carantină. Până au luat decizia să fie transportaţi cu ambulanţa, au trimis pacienţii cu tramvaiul, cu autobuzul, cu taxiul, cu mijloace proprii.”

Trend de scădere a infecţiilor de coronavirus în Lombardia

”Pentru Lombardia se observă o uşoară scădere a ritmului de creştere a infecţiilor pînă zilele 12-13, 13-14, 14-15 şi mai evident în 15-16 martie. Sperăm că trendul va continua în următoarele zile”, potrivit studiului.

Dovezi referitoare la o reducere a ritmului de creştere ”pot fi observate în regiunile care nu se învecinează cu Lombardia, din centrul italiei: Toscana, Umbria, Marche, Lazio şi Abruzzo.

„Pentru regiunile sudice, excluzând Basilicata şi Molise, unde cifrele sunt încă scăzute, continuăm să observăm o accelerare a ritmului de creştere, după o scădere prealabilă. Din nefericire, această creştere a avut loc după 3-4 zile de la un exod din nord către sud care a avut loc pe 8 martie, ziua în care a fost adoptat decretul referitor la stabilirea zonei roşii în Lombardia”, arată studiul.

Potrivit cercetătorilor, ”efectele exodului vor avea probabil un efect negativ asupra contagiunii”.

Datele utilizate pentru realizarea studiului sunt date oficiale puse la dispoziţie de Protecţia Civilă şi strategia adoptată în studiul privind răspândirea contagiunii este cea a modelării matematice şi metode statistice.

Cercetătorii estimează că epidemia se va stabilita în perioada 25 martie-15 aprilie, dar există un grad mare de incerctitudine, din cauza diferiţilor factori implicaţi, iar estimarea trebuie modificată în mod permanent, în funcţie de datele disponibile şi schimbările care apar în comportamentul individual.