CORONAVIRUS. Cetăţenii se pot deplasa şi în alte judeţe, dacă îşi îngrijesc părinţii, cu menţiunea în declaraţia pe propria răspundere

Grupul de Comunicare Strategică a redactat un material prin care răspunde la principalele întrebări pe care le-au adresat cetăţenii, în legătură cu măsurile dispuse prin ordonanţele militare. Potrivit acestora, un cetăţean dintr-un oraş se poate deplasa în alt oraş pentru a-ţi îngriji părinţii. 

RomaniaTV.net
01 apr. 2020, 17:19
CORONAVIRUS. Cetăţenii se pot deplasa şi în alte judeţe, dacă îşi îngrijesc părinţii, cu menţiunea în declaraţia pe propria răspundere

La întrebarea „Un locuitor din Bucureşti ar putea să meargă, de pildă, să le ducă medicamente şi alimente părinţilor lui domiciliaţi în judeţul Vaslui?”, Grupul de Comunicare Strategică a răspuns afirmativ. 

„Actul normativ menţionat mai sus nu impune o limită de distanţă. Referitor la întrebarea dumneavoastră punctuală, da, un cetăţean din Bucureşti poate merge în Vaslui pentru a-şi îngriji părinţii”, potrivit sursei. 

Potrivit acestora, cetăţenii se pot deplasa într-un alt oraş decât cel de domiciliu, unde aceştia au posibilitatea de a sta într-o locuinţă, care nu este proprietate personală, dar le oferă condiţii mai bune pentru familie pentru a rămâne în autoizolare. 

Citeşte şi: STARE DE URGENŢĂ. 25 de lămuriri cruciale de la autorităţi pentru a evita amenzile

„În Ordonanţa Militară numărul 3 nu este prevăzut faptul că cetăţenii trebuie să rămână la adresa de domiciliu, ci la o locaţie indicată de ei, cu respectarea prevederilor legale şi a restricţiilor impuse. Astfel, precizăm că este permisă inclusiv deplasarea cu familia în zona rurală, dacă persoanele deţin acolo o casă, pentru a rămâne în respectiva localitate”, au declarat aceştia. 

De asemenea, acest răspuns de aplică şi pentru nelămurirea cetăţenilor care întreabă dacă o pot aduce „pe bunica în vârstă de peste 65 de ani de la domiciliul ei la adresa noastră de domiciliu care este situată la o distanţă mai mare, în alt judeţ?”

„Această posibilitate este prevăzută de art.1 lit. d din Ordonanţa militară nr.3. Dacă deplasarea pentru a aduce o persoană vârstnică (peste 65 de ani) este făcută în scopul de a fi îngrijită sau de a-i asigura tratament medical, recomandăm ca această deplasare să se facă cu predilecţie în intervalul de timp 11-13 sau să nu depăşească foarte mult acest interval. Atenţie la viteza de deplasare!”