Coronavirus în Franţa. Premierul a anunţat data ieşirii lente din izolare

Edouard Philippe, şeful Guvernului de la Paris, a anunţat duminică modul în care Franţa va ieşi din izolare. Premierul francez a vorbit despre principiile unei ieşiri lente din carantină începând cu data de 11 mai, având la bază testarea masivă a populaţiei şi izolarea bolnavilor.

RomaniaTV.net
20 apr. 2020, 05:52
Coronavirus în Franţa. Premierul a anunţat data ieşirii lente din izolare

Francezii nu vor reveni „imediat şi, probabil, nu foarte curând la viaţa de dinaintea” crizei COVID-19, a avertizat şeful guvernului francez, conform agenţiei AFP, citată de Agerpres.

În contextul în care preşedintele Emmanuel Macron a cerut prezentarea unui plan de ieşire din carantină până la sfârşitul lunii aprilie, premierul a schiţat liniile acestuia, fără a intra în detalii. Neîncrederea populaţiei este în creştere, iar criticile din partea Opoziţiei se înmulţesc.

Franţa anunţă primele măsuri de ieşire din izolare. Distanţarea socială este menţinută, iar măştile vor fi purtate în public

Edouard Philippe a insistat asupra a „trei elemente esenţiale” pentru începerea ridicării măsurilor restrictive.

Un prim element va fi continuarea respectării „gesturilor de barieră” precum distanţarea socială, ce va fi însoţită de generalizarea purtării măştilor în public. Purtarea măştilor va deveni probabil obligatorie în mijloacele de transport în comun.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat distribuirea gratuită în farmaciile din capitală a 500.000 de măşti din pânză lavabile spre sfârşitul lunii aprilie şi a peste 2 milioane în luna mai.

Sute de mii de teste pentru coronavirus, realizate până la ridicarea carantinei

Un al doilea element vizează necesitatea realizării rapide de testări numeroase, a explicat premierul francez.

Obiectivul Guvernului de la Paris este de a putea efectua 500.000 de teste săptămânal până la ridicarea carantinei „dacă aveţi simptome (…) sau dacă aţi fost în contact apropiat cu o persoană despre care se ştie că este bolnavă”, a precizat ministrul sănătăţii.

Dacă sunt depistaţi pozitivi, pacienţii vor trebui izolaţi fie acasă, fie într-un loc special, ca de exemplu în hoteluri.

Cum sunt redeschise şcolile în Franţa în plină epidemie de coronavirus

Premierul francez s-a exprimat cu prudenţă în privinţa scenariilor de după 11 mai. Şeful Guvernului de la Paris a afirmat că sunt în studiu mai multe ipoteze pentru redeschiderea şcolilor: fie diferenţiat, în funcţie de cât de afectate sunt anumite teritorii de epidemie, fie cu participarea unei jumătăţi din elevii claselor, astfel încât aceştia să se deplaseze la şcoală două săptămâni pe lună, alternativ, fie utilizarea localurilor în mod diferit, prin folosirea unor spaţii mai largi decât clasele unde au loc cursurile în mod obişnuit.

În al treilea rând, premierul francez a făcut apel la continuarea, pe cât de mult posibil, a telemuncii.

Pentru magazine, cozile trebuie organizate cu respectarea distanţei minime de un metru şi cu punerea la dispoziţie de geluri dezinfectante hidroalcoolice.

Ministrul sănătăţii a anunţat că, începând de luni, se va permite membrilor de familie să îşi poată vizita rudele din căminele de bătrâni, în „condiţii extrem de limitate” şi în „unităţile în care sunt găzduite persoane cu dizabilităţi”.

Preşedintele Consiliului ştiinţific, Jean-François Delfraissy, avertizase că „nunţile, zilele de naştere şi reuniunile de familie numeroase trebuie evitate în lunile următoare”.

30 de români cu coronavirus au murit în prima zi de Paşte. Bilanţul a ajuns la 451 de decese. România este la un pas de SCENARIUL 5