Coronavirus în Suedia. Ce reguli trebuie să respecte oamenii care locuiesc în casă cu un bolnav de COVID-19

Suedezii care locuiesc în aceeaşi casă cu o persoană infectată cu noul coronavirus (COVID-19) vor fi nevoiţi să se autoizoleze timp de o săptămână şi să se testeze după cinci zile. Este decizia anunţată joi de Agenția de Sănătate Publică din Suedia.

RomaniaTV.net
02 oct. 2020, 14:14
Coronavirus în Suedia. Ce reguli trebuie să respecte oamenii care locuiesc în casă cu un bolnav de COVID-19

„Credem că este rezonabil ca persoanele care locuiesc cu cineva care are COVID-19 să rămână acasă pentru a reduce riscul transmiterii mai departe a virusului”, a declarat epidemiologul-șef al Suediei, Anders Tegnell, conform publicaţiei The Local, citate de Hotnews.

Persoanele vizate de noua restricţie vor fi contactate de autorităţile sanitare, responsabile cu cu monitorizarea infecţiilor, pentru a furniza mai multe informaţii. Medicii vor fi cei care vor stabili ce reguli exact vor trebui urmate.

„Acesta nu este un lucru asupra căruia să preiei inițiativa de unul singur. Veți fi contactați de către serviciul de sănătate publică pentru a primi regulile de conduită în mod oficial”, a afirmat Tegnell, conform sursei citate.

Cine nu se autoizolează în Suedia

Agenția de Sănătate Publică din Suedia a recomandat ca anumiți membri ai gospodăriilor să facă excepție de la noile reguli. Printre aceştia se numără copiii care merg la grădiniță, la școală în ciclul primar și gimnazial, dar și persoanele care s-au vindecat de COVID-19 sau au fost depistate cu anticorpi în ultimele șase luni.

Mai mult, restricţia va fi relaxată în cazul angajaţilor din domeniul sanitar şi a celor care îngrijesc bătrâni. Aceştia vor face teste rapid, în cazul în care ar exista o lipsă de personal.

Potrivit sursei citate, Anders Tegnell a mai precizat că implementarea restricției respective nu ar fi fost rezonabilă mai devreme în cursul pandemiei, în parte datorită riscului de a provoca o criză de personal în azilurile de bătrâni și unitățile medicale.

Câte cazuri de coronavirus sunt în Suedia

Autorităţile din Suedia au raportat 5.895 de decese din cauza coronavirusului şi nu mai puţin de 94.283 cazuri de infecţii de COVID-19, conform datelor Universităţii Johns Hopkins.

BILANŢ coronavirus 2 octombrie. Un nou record de îmbolnăviri: 2.343 de cazuri noi. Cel mai mare număr de îmbolnăviri în Bucureşti