Purtarea măştii scade nivelul de oxigen din sânge? Mitul a fost demontat de un medic celebru

Tot mai mulţi oameni au ajuns să creadă că purtarea măştii le-ar putea afecta organismul, însă acest lucru s-a dovedit a fi doar un mit răspândit prin intermediul reţelelor de socializare. Asta susţine un medic din Marea Britanie care a făcut un experiment pentru a demonstra că saturaţia oxigenului din sânge nu se modifică prin purtarea măştii.

RomaniaTV.net
17 iul. 2020, 06:11

Dr. Joshua Wolrich, care este chirurg în sistemul sanitar britanic, s-a filmat în timp ce un dispozitiv medical îi monitorizează oxigenarea din sânge şi ritmul cardiac. Medicul a vrut să demonstreze că măştile, atunci când sunt purtate, nu afectează nivelul de oxigenare.

„Acest dispozitiv pe care l-am pus pe deget măsoară saturaţia oxigenului în sânge şi ritmul cardiac. Acest număr reprezintă saturaţia oxigenului, iar orice valoare între 94 şi 100 este complet normală. Nu am boli respiratorii, iar în cazul meu valoarea este de aproape 99.

Cealaltă valoare indică ritmul cardiac. Ceea ce este peste 100 este o valoare mare. În cazul meu, este mare pentru că sunt nervos pentru că trebuie să înregistrez acest clip.

Acum, îmi voi pune masca, ceea ce fac în mod obişnuit, deoarece sunt chirurg, şi vă voi arăta că valoarea referitoare la saturaţia oxigenului nu se schimbă”, a explicat dr. Wolrich.

Medicul britanic a susţinut că a realizat acest clip pentru a demonta mitul potrivit căruia măştile afectează nivelul de oxigenare.

„Măştile nu au capacitatea de a diminua nivelul de oxigenare. Din punct de vedere medical, este fals.

Nu mai inventaţi lucruri! Nu mai ascultaţi persoane care inventează şi nu mai transformaţi (purtarea măştii) într-un subiect politic.

Măştile vă protejează pe voi şi pe ceilalţi. Dacă vi se recomandă să le purtaţi, faceţi asta! Nu mai fiţi egoişti!”, a menţionat medicul britanic.

Chirurgul Joshua Wolrich este urmărit pe Instagram de peste 300.000 de persoane, iar clipul în care îi îndeamnă pe oameni să poarte masca pentru a preveni răspândirea noului coronavirus a fost vizualizat de peste 1,2 milioane de utilizatori pe reţeaua de socializare. 

‘Stop being selfish’: NHS doctor shows how masks do not affect breathing Dr Joshua Wolrich

Posted by The Independent on Wednesday, July 15, 2020

De ce este importantă monitorizarea oxigenului din sânge

Majoritatea oamenilor trebuie să aibă o saturație în oxigen de cel puțin 89-90% pentru a-și menține celulele sănătoase.

Se crede că un nivel mai mic decât acesta pentru o perioadă scurtă de timp nu va provoca deteriorări celulare. Dar dacă acest lucru se întâmplă des, celulele pot fi deteriorate.
Un nivel prea scăzut de oxigen din sânge poate suprasolicita inima și creierul, conform Vitalaire.

Citeşte şi: Raed Arafat: „Vor fi introduse restricţii locale în primă fază. Mesajele despre „botniţă” sunt bine gândite, să prindă”

Ce semne putem avea la scăderea oxigenului din sânge?

Nivelul de oxigen scăzut din sânge îl putem percepe prin diverse simptome.

Iată doar câteva dintre ele, pe care le recunoaștem deseori și poate nu le asociem cu lipsa de oxigen din sânge:

  • Amețeală, confuzie
  • Dureri de cap
  • Oboseala cronică sau extenuarea
  • Dificultăți în a respira
  • Respirație rapidă
  • Tensiune arterială crescută
  • Lipsă de coordonare
  • Dureri în piept

Dacă suntem bolnavi, nivelul nostru de oxigen din sânge poate fi mai mic decât normal. Este important să știm când se întâmplă acest lucru, deoarece nivelul scăzut de oxigen face dificilă funcționarea corectă a celulelor organismului.

Potrivit medicilor, oxigenul este „gazul” care face ca organismul să „funcționeze”. Deci dacă are „gaz” scăzut, corpul va funcționa slab.
Exact ca atunci când gătim la aragaz. Presiunea și calitatea gazului „dictează” timpul în care facem mâncarea și influențează și calitatea ei.

În ce afecțiuni poate scădea oxigenul din sânge?

Iată doar câteva exemple de afecțiuni în care nivelul de oxigen din sânge poate scădea:

  • Boli pulmonare (BPOC, pneumonie, astm, emfizem, fibroză pulmonară, bronșită)
  • Boli de inimă
  • Insuficiență cardiacă
  • Anemie
  • Apneea în somn
  • Malformații cardiace congenitale
  • Febră

Raed Arafat explică în ce condiţii se face carantinarea şi izolarea. „Nici nu s-a publicat legea şi au început atacurile”