Coronavirus. Mesajul unui preot: „Apa şi săpunul, prima minune la îndemâna oricui”

Biserica Romano-Catolică din România recomandă credincioşilor o serie de măsuri de prevenţie împotriva coronaviruslui. Oamenii sunt sfătuiţi să participe la slujbă, însă să nu atingă icoanele din biserică şi să respecte măsurile de igienă. 

28 feb. 2020, 14:07
Coronavirus. Mesajul unui preot: „Apa şi săpunul, prima minune la îndemâna oricui”

„Am intrat în Postul mare și-l trăim cu credință, dar și cu rațiune. Cu evlavie, dar și cu bun-simț. Credința, mersul la liturghie, spovada nu sunt interzise, dimpotrivă, dar astea înseamnă, în contextul actual, că avem nevoie de măsuri sporite de igienă.

Prima minune care este la îndemâna noastră este apa și săpunul, spălatul des pe mâini. Atunci când strănutăm, să ne acoperim fața, să nu ne atingem fața înainte să ne spălăm pe mâini. Măsurile de bun simț. Credința nu le împiedică, dimpotrivă”, a spus Francisc Doboș, la Digi24.

„Asta înseamnă că la liturghie evităm să atingem aghiazmatarul, nu aghiazma. Invităm oamenii la calm, prudență, dar la măsuri de igienă sporite. Prima minune e apa și săpunul. Le putem face noi, acasă. Și prudență în a-i atinge pe ceilalți. De aceea, la Sfânta Liturghie, la momentul pe care îl avem înainte de Sfânta Împărtășanie, când le spunem oamenilor să dăruiască pacea și să-și dea mâna unul cu altul, îl evităm în această perioadă. Pentru că putem dărui pacea și prin inimă”, a adăugat preotul.

Citeşte şi CORONAVIRUS. Primul vaccin ar putea fi gata în câteva săptămâni

 Biserica Romano-Catolică a anunțat măsuri de prevenție împotriva noului noului tip de coronavirus.

„Credincioșilor li se recomandă să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii. De asemenea, se va evita contactul direct al credincioșilor cu relicvarele, iar ministranții şi sacristanii vor avea și ei obligația de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice”, se arată într-un mesaj al Arhiepiscopului Mitropolit de București, Aurel Percă.

Arhiepiscopul le recomandă de asemenea „persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) şi celor care prezintă simptone de răceală să evite prezența în biserici și capele la momentele de rugăciune comunitară și să se unească în rugăciune prin participarea la devoţiunile (Rozariu, Calea Crucii) şi la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro „.

„Aceste recomandări comunitar-liturgice se adaugă măsurilor de prevenție indicate deja de autorități: spălarea des pe mâini, cu săpun, sau folosirea de dezinfectat; evitarea atingerii feței cu mâinile nedezinfectate; autoizolarea și avizarea autorităților sanitare în cazul prezenței simptomelor de răceală sau a intrării în contact cu persoane bolnave. Respectarea recomandărilor autorităților statului privind Covid-19 nu este doar o obligație civilă, dar și una morală și creștinească, dictată de binele comun, grija față de aproapele și prețuirea vieții”, se mai arată în mesaj.


loading...
Partenerii noștri