CORONAVIRUS. Românii care şi-au cumpărat vacanţe în zonele afectate de epidemie pot primi banii înapoi. Care sunt conditiile

Epidemia de coronavirus îţi poate strica vacanţa. Dacă ai cumpărat deja bilete în una dintre zonele afectate, trebuie să ştii că îţi poţi recupera banii în anumite condiţii. 

27 feb. 2020, 15:40
CORONAVIRUS. Românii care şi-au cumpărat vacanţe în zonele afectate de epidemie pot primi banii înapoi. Care sunt conditiile

Trebuie să ştii că dacă ai cumpărat un pachet turistic de la o agenție, poţi renunţa la acesta oricând înainte ca vancaţa să înceapă. Vei plăti însă, în general, o penalitate pentru asta, ceea ce înseamnă că o parte din banii pe care i-a plătit nu-i va mai putea recupera.

„Călătorul poate înceta contractul privind pachetul de servicii de călătorie în orice moment înainte de începerea executării pachetului. În cazul în care călătorul încetează contractul privind pachetul de servicii de călătorie, acesta poate fi obligat să plătească agenției de turism organizatoare o penalitate de încetare adecvată și justificabilă”, scrie în OG nr. 2/2018, reglementarea pachetelor de servicii de călătorie. În contract nu pot fi stabilite chestiuni contrare acestei prevederi.

Totuși, penalitățile nu se aplică atunci când apar „circumstanțe inevitabile și extraordinare care se produc la locul de destinație sau în vecinătatea imediată a acestuia și care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau transportul pasagerilor la destinație”. Aici, călătorul are dreptul să i se dea înapoi toți banii plătiți, dar nu există dreptul la despăgubiri suplimentare.

O epidemie este, fără îndoială, o astfel de circumstanță. Aceeași ordonanță definește circumstanțele inevitabile și extraordinare în felul următor: „o situație care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situație și ale cărei consecințe nu ar fi putut fi prevăzute și evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile”.

De altfel, la începutul anului, când epidemia de coronavirus era situată oficial doar în China, Ministerul Turismului recomanda românilor să evite călătoriile în țară și amintea de posibilitatea celor care și-au cumpărat vacanțe în China prin agenții că-și pot recupera integral toți banii de la firmele de turism.

Similar, dacă un zbor este anulat din cauza unor circumstanțe extraordinare, cum este o epidemie, atunci călătorii au dreptul să recupereze banii plătiți pe bilete.

Cei care-și fac însă vacanțele pe cont propriu, fără intermediari, nu sunt protejați prin această ordonanță la care ne-am referit mai sus. De pildă, cei care și-au cumpărat vacanțe în regiuni cu carantină, prin contract direct cu cei care dețin spațiile de cazare sunt legați de prevederile contractuale și de legislația din țara respectivă. În măsura în care există înțelegere, banii ar putea fi recuperați, dacă nu se poate în baza contractului cu cei de la cazare, potrivit avocatnet.ro. 

Citeşte şi Primul copil suspect de CORONAVIRUS, în România


loading...
Partenerii noștri