Coronavirusul a suferit mutaţii, noua tulpină este mult mai periculoasă

Varianta de SARS-CoV-2 care este dominantă în prezent pe plan mondial infectează mai uşor celulele decât acea tulpină de coronavirus apărută la începuturile pandemiei în China, fapt care o face să fie probabil mai contagioasă în rândul comunităţilor umane, deşi acest detaliu nu a fost deocamdată confirmat, potrivit unui studiu publicat în revista Cell şi citat de AFP.

18 aug. 2020, 05:40
Coronavirusul a suferit mutaţii, noua tulpină este mult mai periculoasă

Coronavirusul a suferit mutaţii genetice. Potrivit unor experți citați de Bloomberg, noua tulpină de coronavirus, numită D614G, a fost identificată în Malaysia, într-un focar cu peste 40 de pacienți infectați. Sursele citate susțin că focarul a pornit de la o persoană care ar fi călătorit în India, unul dintre statele cele mai afectate de pandemie, care nu a respectat restricțiile impuse de autorități.

Bărbatul care s-a întors din India a fost declarat negativ în momentul în care a ajuns în Malayesia însă, ulterior, testele au arătat că era purtătorul virusului. El a fost condamnat la cinci luni de închisoare și amendat pentru încălcarea carantinei.

Același virus a fost a fost identificat și în Filipine, însă autoritățile medicale din zonă spun că nu au dovezi din care să reiasă că este mai contagios decât originalul.

„Se spune că această tulpină ar avea o rată mai mare de transmisie, dar încă nu avem suficiente dovezi solide pentru a spune că așa se întâmplă în realitate”, a declarat Maria Rosario Vergeire, oficial în Ministerul Sănătății din Filipine.

Pe de altă parte, experții Organizației Mondiale a Sănătății susțin că această tulpină mutantă,  identificată acum în Malaysia și Filipine, a fost descoperită și în alte state, ea fiind predominantă în Europa și Statele Unite. De asemenea, cazuri de pacienți infectați cu D614G au fost descoperite și în China.

Specialiștii OMS susțin că nu au fost aduse dovezi din care să reiasă că boala provocată de noul virus ar fi mai contagioasă ori ar provoca mai multe daune organismului decât SARS-Cov-2.

Benjamin Cowling, șeful departamentului de epidemiologie și biostatistică din cadrul Universității din Hong Kong a precizat că nu există dovezi epidemiologice care să arate că mutația este mult mai infecțioasă decât alte tulpini.

„Este identificat mai des în prezent decât era în trecut, însă acest lucru sugerează că ar putea fi mult mai «competitiv» în comparație cu alte tulpini de Covid-19”, a spus Benjamin Cowling, conform Bloomberg.

După ieşirea sa din China şi sosirea în Europa, o variantă a noului coronavirus, care suferă în permanenţă mutaţii, la fel ca orice virus, a devenit dominantă şi această versiune europeană este aceea care s-a instalat apoi în Statele Unite. Acea variantă, denumită D614G, este diferită printr-o singură literă din ADN-ul virusului, aflată într-o zonă care controlează vârful particulei prin care pătrunde în celule umane.

Mutaţiile genetice ale noului coronavirus sunt urmărite în lumea întreagă de către oamenii de ştiinţă, care secvenţiază genomul virusurilor pe care le descoperă şi pe care le publică apoi în cadrul unei baze internaţionale de date, GISAID, care conţine deja peste 30.000 de secvenţe genetice până în prezent.

Autorii noului studiu, cercetători de la universităţile Sheffield şi Duke şi de la Laboratorul Naţional din Los Alamos, au stabilit în aprilie că D614G a devenit de atunci tulpina dominantă şi au afirmat, trăgând totodată un semnal de alarmă, că această mutaţie face virusul să devină „mai transmisibil”. Autorii au publicat rezultatele studiului pe un site dedicat articolelor ştiinţifice prezentate online înainte de publicare.

Însă acea afirmaţie a fost criticată, întrucât echipa de cercetători nu a dovedit că mutaţia însăşi este cauza dominaţiei sale; poate că ea a beneficiat de pe urma altor factori sau a hazardului. Oamenii de ştiinţă au realizat apoi cercetări şi experimente suplimentare, mai ales la cererea editorilor revistei Cell.

Rusia a produs 15.000 de doze din vaccinul Sputnik V împotriva coronavirusului

Ei au analizat mai întâi date provenind de la 999 de pacienţi britanici spitalizaţi din cauza COVID-19 şi au observat că pacienţii care aveau această variantă prezentau mai multe particule virale în organism, însă fără ca acest aspect să schimbe gravitatea bolii lor – aceasta fiind o veste încurajatoare.

Pe de altă parte, experimente de laborator au arătat că varianta în cauză era de trei-şase ori mai capabilă să infecteze celule umane.

„Pare probabil să fie vorba despre un virus mai apt”, a declarat Erica Ollmann Saphire, care a realizat unul dintre aceste experimente, la Institutul La Jolla de Imunologie.

Însă toate aceste ipoteze rămân deocamdată în siajul cuvântului „probabil”: un experiment in vitro nu poate să reproducă dinamica reală a unei pandemii.

Concluzia cea mai strictă este deci aceasta: dacă noul coronavirus care circulă în prezent în lume este fără îndoială „mai infecţios”, atunci el nu este neapărat şi „mai transmisibil” între oameni.

În orice caz, au declarat Nathan Grubaugh, de la Universitatea Yale, şi colegii lui, într-un articol distinct, „această variantă constituie de acum pandemia”.

„D614G nu ar trebui să schimbe nimic pentru măsurile noastre de restricţionare, nici să agraveze infectările individuale”, a continuat Nathan Grubaugh.

„Noi ajutăm activitatea ştiinţifică în timp real: este o descoperire interesantă, care afectează potenţial milioane de oameni, dar nu îi cunoaştem încă impactul final. Am descoperit acest virus în urmă cu şase luni şi încă vom învăţa multe lucruri despre el în următoarele şase luni”, a adăugat acelaşi cercetător. 


loading...