Coronavirusul actual, mai infecţios decât varianta de acum şase luni. Ultimele studii ale savanţilor sunt îngrijorătoare

Publicat: Vineri, 03 Iulie 2020 09:34 // Actualizat: Vineri, 03 Iulie 2020 13:58 // Sursa: romaniatv.net

Varianta SARS-CoV-2, care afectează astăzi lumea, infectează mai uşor celulele decât cele care au apărut iniţial în China, ceea ce o face probabil mai contagioasă printre oameni, deşi acest lucru rămâne de confirmat, potrivit unui studiu publicat în revista Cell.

"Pare că virusul se reproduce mai bine şi poate fi transmisibil, dar încă suntem la stadiul de a încerca să confirmăm acest lucrul. Există geneticieni foarte buni care studiază virusurile", a comentat Anthony Fauci, director al Institutului american de boli infecţioase, pentru revista Jama.

După apariţia în China şi de la sosirea în Europa, o variantă de nou coronavirus, care suferă mutaţii permanent ca orice virus a devenit dominantă, iar această versiune europeană s-a instalat imediat în Statele Unite.

Mutaţiile genetice ale coronavirusului sunt urmărite în întreaga lume de cercetători, care secvenţiază genomul virusurilor pe care le găsesc şi le distribuie într-o bază de date internaţională, GISAID, cu peste 30.000 de secvenţe pe zi.

Citeşte şi Cum afectează coronavirusul sistemul nervos. Medic neurolog: "Sechelele pot fi deosebit de grave şi se recuperează foarte greu"

Cercetătorii noului studiu, de la universităţile Sheffield şi Duke şi de la laboratorul naţional din Los Alamos, au stabilit în aprilie că D614G domină de acum şi au afirmat că mutaţia face virusul "mai transmisibil". Ei au publicat rezultatele online pe un site de pre-publicaţii ştiinţifice.

Dar această constatare a fost criticată pentru că echipa nu a dovedit că mutaţia în sine a fost cauza dominării; poate că ea a beneficiat de alţi factori sau a fost o întâmplare. Oamenii de ştiinţă au realizat cercetări şi experienţe suplimentare, la cererea editorilor de la Cell.

Ei au analizat mai întâi datele de la 999 de pacienţi britanici internaţi din cauza Covid-19 şi au observat că aceştia aveau varianta cu mai multe particule virale în ea, fără ca asta însă să schimbe gravitatea bolii lor - o veste încurajatoare.

Pe de altă parte, experienţele în laborator au arătat că varianta era în schimb de trei până la şase ori mai capabilă să infecteze celulele umane. "Pare că ar fi un virus mai apt", a spus Erica Ollmann Saphire de la oraganizaţia La Jolla Institute for Immunology, care a realizat una dintre aceste experienţe.

Concluzia cea mai strictă este că dacă coronavirusul care circulă în prezent este fără îndoială mai "contagios", nu este neapărat mai "transmisibil" între oameni.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
coronavirus Covid-19 infectii coronavirus mutaţii genetice transmitere coronavirus
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8375
RON
09 Aug
noapte 22 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H