Coronavirusul distruge viaţa sexuală a bărbaţilor. Ce arată datele celui mai recent studiu

Problemele de respirație, ceața cerebrală și pierderea persistentă a gustului sunt doar câteva dintre efectele pe termen lung observate la pacienții cu coronavirus. Acum, experții avertizează că COVID-19 ar putea îngreuna obținerea unei erecții.

11 dec. 2020, 22:02
Coronavirusul distruge viaţa sexuală a bărbaţilor. Ce arată datele celui mai recent studiu

Coronavirusul distruge viaţa sexuală a bărbaţilor. În timp ce lumea așteaptă un vaccin împotriva coronavirusului, experții din Italia și SUA avertizează cu privire la o altă posibilă consecință pe termen lung a COVID-19: disfuncția erectilă.

Coronavirusul distruge viaţa sexuală a bărbaţilor. Ce arată datele celui mai recent studiu

În timpul unui interviu recent de la NBC, medicul american Dena Grayson a spus că există o îngrijorare tot mai mare cu privire la faptul că noul coronavirus ar putea provoca dificultăți pe termen lung în obţinerea unei erecţii.

„Știm că provoacă probleme în vasculatură”, a spus Grayson. „Deci, acest lucru este un motiv de îngrijorare reală – nu doar faptul că acest virus poate ucide, dar poate provoca de fapt complicații pe termen lung, pe tot parcursul vieții.”

Un studiu efectuat în Italia în iulie a constatat că disfuncția erectilă a fost atât un factor de risc pentru pandemia de COVID-19, cât și o „consecință probabilă” a bolii pentru supraviețuitori, făcându-l un „fenomen îngrijorător” în special la pacienții vârstnici.

„Disfuncția erectilă este un biomarker perfect al sănătății fizice și psihologice generale”, a declarat autorul principal al studiului, Emmanuele Jannini, profesor de endocrinologie și sexologie medicală la Universitatea Tor Vergata din Roma. COVID-19 afectează atât bunăstarea mentală, cât și cea fizică, a spus el, disfuncția erectilă nu este neapărat o consecință surprinzătoare a bolii, potrivit dw.com.

Persoanele infectate cu coronavirus care au suferit anterior disfuncție erectilă pot fi, de asemenea, mai predispuse la apariția pneumoniei, potrivit lui Jannini.

Acest lucru se datorează faptului că pneumonia implică aceleași comorbidități care sunt adesea asociate cu disfuncția erectilă, a spus el, inclusiv dificultăți respiratorii, inflamații, probleme hormonale, stres, anxietate, depresie și disfuncție endotelială – sau atunci când mucoasa arterelor mici se constrânge.

Disfunctia erectila este un marker de buna credinţă al riscului de pneumonie de la coronavirus. Dar nu este neaparat un factor de risc pentru infectarea, care ramane de vazut, a spus Jannini.

Citeşte şi: STUDIU. COVID-19 afectează 4% dintre copii și doar 0,15% mor din cauza lui. Cercetătorii vin cu rezultate spectaculoase