Corpul de Control al MAI sesizează Parchetul în cazul cadourilor de la BCCO Constanţa

Corpul de Control al MAI a sesizat Parchetul General în cazul listei de cadouri întocmite de şeful BCCO Constanţa şi a anunţat că, în urma verificărilor, s-au descoperit mai multe abateri atât în cazul acestuia, cât şi la doi şefi de servicii din subordinea lui, potrivit oficialilor MAI.

RomaniaTV.net
19 iul. 2013, 13:39
Corpul de Control al MAI sesizează Parchetul în cazul cadourilor de la BCCO Constanţa

Potrivit unui comunicat remis vineri de Ministerul Afacerilor Interne, ancheta în cazul listei de cadouri pe care apăreau numele mai multor şefi din Poliţia Română a fost finalizată după ce ofiţerii Corpului de Control ai ministrul Afacerilor Interne au audiat toate persoanele implicate şi au analizat mai multe înscrisuri.

Anchetatorii au stablit că lista respectivă a fost întocmită de şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), comisarul-şef Aurelian Pavel, în decembrie 2009, iar având în vedere faptul că, de atunci, au trecut mai bine de trei ani şi jumătate, nu s-a mai putut dovedi dacă peştele şi băuturile alcoolice au mai fost trimise la Bucureşti

„Având în vedere perioada de timp care a trecut de la momentul realizării acelui înscris, echipa de control nu a putut stabili cu certitudine dacă respectivele produse au fost trimise şi primite de către ofițerii nominalizați. În acest context, controlul intern nu poate reține în sarcina vreunuia dintre cei menționați în înscrisul respectiv comiterea unor fapte de corupție”, se arată în comunicatul MAI.

Oficialii MAI au menţionat că, pentru a elimina eventualele suspiciuni cu privire la probitatea morală a ofițerilor la care ar fi urmat să ajungă cadourile, raportul Corpului de Control a fost trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, pentru continuarea cercetărilor.

Pe de altă parte, pe parcursul controlului, au fost descoperite şi mai multe abateri disciplinare comise de comisarul-şef Aurelian Pavel, șeful BCCO Constanța, şi doi subalterni ai acestuia – comisarul-şef Cristian Victor Lipian, şeful serviciului antidrog, şi comisarul-şef Niculae Dobrescu, șeful serviciului de combatere a finanțării terorismului și spălării banilor.

Suse din MAI precizau că, în 11 iulie, că băuturile şi peştele care ar fi trebuit să ajungă la şefi din IGPR, din partea subalternilor de la BCCO Constanţa, reprezentau cadouri pentru Crăciunul din 2009, dar nu au mai fost trimise.

Conform surselor citate, cadourile nu au mai fost trimise, motiv pentru care ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Constanţa, care ar fi intrat în posesia listei în cadrul unei anchete legate de activitatea poliţiştilor constănţeni specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, nici nu au „valorificat-o”.

Oficiali ai Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) au declarat că instituţia s-a sesizat după ce lista respectivă a fost publicată în presa centrală şi a trimis un raport Corpului de Control al ministrului Afacerilor Interne, competent să facă verificări în cazul ofiţerilor menţionaţi în materialul de presă.

Este vorba despre o presupusă listă apărută într-un material publicat de enational.ro care conţine numele chestorului Florentin Robescu, adjunct al şefului Poliţiei Române, chestorului Claudiu Cucu, directorul Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate şi adjunctul acestuia, chestorul Constantin Bolboşanu, al chestorului Cătălin Dragotă, fost director al Poliţiei Capitalei, în prezent şef al Direcţiei de Ordine şi Siguranţă Publică, al chestorului Tache Bocănială, fost adjunct al Poliţiei Române, şi cel al comisarului şef Liviu Ungureanu.

Din listă rezultă că ofiţerii ar fi trebuit să primească, de la subalternii din Constanţa, peşte şi sticle de vin şi whisky.

Lista ar fi ajuns pe masa anchetatorilor în contextul verificărilor declanşate la sfârşitul lunii mai, la Constanţa, după ce un ofiţer sub acoperire al Direcţiei Generale Anticorupţie, care s-a dat drept traficant de droguri, a fost bătut de doi poliţişti ai BCCO Constanţa.

Trei poliţişti de la BCCO Constanţa au fost arestaţi în 25 mai, după ce au bătut un investigator sub acoperire. Poliţiştii de la BCCO Constanţa sunt acuzaţi de lipsire de libertate şi violenţe, după ce l-au dezbrăcat pe investigatorul sub acoperire, l-au bătut cu o bâtă şi l-au ameninţat cu arma la tâmplă, arătau procurorii Parchetului instanţei supreme.

Potrivit unor surse judiciare, investigatorul sub acoperire ar fi încercat să realizeze un flagrant şi le-ar fi spus celor trei că este traficant de droguri. Pentru a fi şi mai convingător, el ar fi vrut să le dea mită, după care poliţiştii l-ar fi sechestrat şi agresat, au mai spus aceleaşi surse, potrivit cărora, la finalul flagrantului eşuat, investigatorul şi-ar fi dezvăluit identitatea.