Corpul de Control al ministrului Energiei verifică salariul directorului general al ELCEN

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a dispus, vineri, trimiterea Corpului său de Control la Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), pentru verificarea respectării de către această societate a prevederilor legale referitoare la stabilirea remuneraţiei variabile a directorului general şi a criteriilor şi obiectivelor de performanţă care trebuiau îndeplinite de acesta, informează un comunicat al Departamentului de resort.

20 iun. 2014, 11:50
Corpul de Control al ministrului Energiei verifică salariul directorului general al ELCEN

Adunarea Generală a Acţionarilor ELCEN a hotărât, în data de 16 octombrie 2013, ca remuneraţia variabilă a fostului director general pentru anul respectiv să fie calculată în baza unor criterii şi obiective de performanţă stabilite printr-o decizie a Consiliului de Administraţie din data de 2 octombrie 2013, potrivit Agerpres.

Prin această decizie, Consiliul de Administraţie a aprobat, fără nicio notă de fundamentare a deciziei, diminuarea numărului criteriilor de performanţă, convenite anterior, de la nouă la cinci, prin eliminarea criteriilor şi obiectivelor de performanţă referitoare la: reducerea volumului de plăţi şi creanţe restante, creşterea productivităţii muncii, realizarea programului de investiţii asumat. În schimb, s-au păstrat criterii care vizează emisiile poluante sau consumul specific de combustibil pentru producerea energiei electrice„, se arată în comunicat.

ELCEN a fost înfiinţată la data de 18 decembrie 2002, ca filială a Termoelectrica, prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. În prezent, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este principalul acţionar al ELCEN, deţinând peste 90% din acţiunile companiei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Bucureşti (85%) şi din România (40%). Societatea asigură şi 7% din energia electrică produsă la nivel naţional.

În 2013, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde de lei (380 milioane de euro) şi un profit net de 51 milioane de lei (11,7 milioane de euro).

La sfârşitul lunii martie, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a schimbat conducerea ELCEN, desemnându-l în funcţia de director general pe Gabriel Ignat.