Corpul de control al premierului: Spitalul Sfânta Maria trebuie să recupereze bani din servicii medicale nedecontate

Corpul de control al premierului precizează că este necesară realizarea unei cercetări administrative de către conducerea Spitalului "Sfânta Maria" pentru recuperarea a 2.811.456 lei reprezentând servicii medicale prestate, invalidate și nedecontate în 2015 de către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB).

11 dec. 2016, 12:11
Corpul de control al premierului: Spitalul Sfânta Maria trebuie să recupereze bani din servicii medicale nedecontate

Potrivit unei Note de informare publicate pe site-ul control.gov.ro, controlul efectuat la Spitalul „Sfânta Maria” a vizat verificarea respectării prevederilor legale în legătură cu organizarea, funcționarea și îndeplinirea atribuțiilor de către spital, încheierea și executarea contractului de management, gestionarea resurselor umane și financiare, activitatea de contractare și alte obiective considerate relevante de echipa Corpului de control, scrie agerpres.ro.

În urma controlului se impune luarea unor măsuri pentru „realizarea unei cercetări administrative de către conducerea Spitalului Clinic ‘Sfânta Maria’ București în vederea stabilirii motivelor, responsabilităților și recuperarea sumei de 2.811.456 lei reprezentând servicii medicale prestate, invalidate și nedecontate, în anul 2015, de către Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București”, se arată în Nota citată.

Potrivit documentului, procesul de acreditare a spitalului a fost întârziat cu 2 ani, la solicitarea acestuia, prin replanificarea vizitei de evaluare din trimestrul II din 2014 până în trimestrul II din 2016 și din cauza existenței unui plan de conformare la autorizația de funcționare aflat în curs de finalizare.

Controlul de la Spitalul Sfânta Maria va începe fără participarea experţilor străini. Specialiştii, ameninţaţi cu procese

Corpul de control arată că, între 26.05.2011 — 13.02.2013, spitalul a fost clasificat provizoriu în categoria II cu program de conformare, în baza Ordinului ministrului sănătății, pentru a putea obține finanțarea corespunzătoare clasificării.

La 14.12.2006, Ministerul Sănătății a încheiat un contract de management cu managerul spitalului, Narcis Copcă, pe 3 ani, la care au fost încheiate 3 acte adiționale. În 2009, la încetarea mandatului managerului spitalului, contractul de management a fost prelungit cu 3 ani prin Ordinul ministrului interimar al sănătății și prin încheierea unui act la contractul de management, „cu încălcarea prevederilor legale”, spune Corpul de control.

Totodată, din 01.09.2010 și până la finalizarea controlului, prin deciziile emise de managerul spitalului, perioada de valabilitate a contractelor de administrare, încheiate în 2007 cu șefii de secții și laboratoare, a fost prelungită, succesiv, fără a se actualiza/modifica/completa indicatorii specifici de performanță, se mai arată în document.

Conform sursei citate, la 02.09.2010, spitalul, în calitate de beneficiar, a încheiat cu Ministerul Comunicațiilor, în calitate de Organism Intermediar, în numele și pentru Ministerul Economiei, în calitate de Autoritate de Management (AM), un contract având ca obiect acordarea finanțării nerambursabile de către AM, pentru implementarea proiectului „Îmbunătățirea Accesului cetățenilor la servicii de sănătate de calitate prin implementarea unui sistem informatic integrat în cadrul Spitalului Clinic ‘Sfânta Maria’ București'”.

Pentru realizarea proiectului, la 21.01.2011, între spital și Asesoft International a fost încheiat un contract de furnizare de 2.007.312 lei (cu TVA), a cărui durată a fost prelungită până la 15.02.2012, prin două acte adiționale. Totodată, au fost aplicate corecții de 25%, respectiv de 10% la valoarea totală a contractului de furnizare încheiat de spital cu Asesoft International SA și a contractului de servicii încheiat de spital cu Euro Management Grup SRL, în sumă totală de 501.673,15 lei, menționează Corpul de control.

Conform sursei citate, suma totală autorizată la plată de către AM și rambursată spitalului a fost de 1.604.064,25 lei, iar pentru finanțarea proiectului, din bugetul propriu de venituri și cheltuieli al spitalului, a fost alocată suma de 536.261,22 lei.

De asemenea, în 2016, în cadrul spitalului se aflau în derulare trei contracte de asociere în participațiune încheiate cu Centrul Medical MED-AS 2003 SRL, se spune în document.

Potrivit Corpului de control, se impune luarea măsurilor pentru asigurarea funcționării, mentenanței și utilizării sistemului informatic integrat conform scopului destinat, de către conducerea spitalului, pe toată perioada de valabilitate a contractului, pentru a evita rezilierea acestuia și recuperarea integrală a finanțării acordate.

Corpul de control mai precizează că se impune verificarea de Ministerul Sănătății și Primăria Municipiului București a încheierii și derulării contractelor de asociere în participațiune și a actelor adiționale la acestea încheiate de spital cu Centrul Medical MED-AS 2003 SRL și renegocierea clauzelor contractuale pentru mărirea cotelor rezultate din împărțirea beneficiilor și suportarea pierderilor ce i se cuvin spitalului, respectiv rezilierea asocierii, dacă aceasta continuă să nu aducă beneficii unității medicale.