Corupţie la CFR Călători. Directorul Teodor Gavriş şi omul de afaceri Călin Mitică, vizaţi de ancheta DNA

Teodor Gavriş, director în cadrul SNTFC CFR Călători SA, şi omul de afaceri clujean Călin Mitică sunt vizaţi de ancheta DNA în care au loc percheziţii marţi dimineaţă în Bucureşti, Cluj, Galaţi şi Ilfov.

RomaniaTV.net
28 oct. 2014, 09:03
Corupţie la CFR Călători. Directorul Teodor Gavriş şi omul de afaceri Călin Mitică, vizaţi de ancheta DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează marţi dimineaţă percheziţii la CFR Călători Bucureşti într-o cauză ce vizează suspiciuni de corupţie comise în perioada 2012-2014.

Surse judiciare citate de Agerpres susţin că au loc percheziţii la SC Transferoviar Călători Cluj – Punct de lucru Bucureşti şi SNTFC CFR Călători din Capitală.

Teodor Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director în SNTFC CFR Călători SA, este anchetat pentru că, instigat de Călin Mitică, a participat la atribuirea, în condiţii nelegale, a unor servicii în valoare de peste 220 milioane lei, către SC Remarul 16 Februarie, firmă controlată de omul de afaceri, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Atribuirea s-ar fi făcut, susţin sursele, în condiţii vădit dezavantajoase pentru SNTFC CFR Călători SA, Gavriş determinând în mod repetat recepţionarea unor automotoare ale căror reparaţii nu fuseseră efectuate în conformitate cu prevederile contractuale şi obligaţiile din caietul de sarcini.

Potrivit surselor citate, se fac cercetări în legătură cu remiterea repetată a unor sume de bani către Teodor Gavriş, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie a unor facturi fictive, emise de o firmă, pentru ca să nu-şi îndeplinească sau să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu, demersuri pentru avantajarea ilicită a intereselor de afaceri ale societăţii controlate de Călin Mitică.

În cazul lui Călin Mitică, procurorii au reţinut că acesta ar fi constituit un grup infracţional organizat, împreună cu alte persoane, cu scopul coruperii unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate CNCF CFR SA, din cadrul SNTFC CFR Călători SA şi din cadrul Societăţii Naţionale a Sării SALROM SA, pentru procurarea unor avantaje economice ilegale, în favoarea firmelor controlate de acesta – SC Remarul 16 februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA.

Procurorii fac cercetări cu privire la avantaje economice ilegale ce au constat, în principal, în obţinerea atribuirii unor contracte de lucrări şi servicii, pe criterii clientelare, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică şi obţinerea, de la companiile şi societăţile naţionale, a decontării unor lucrări şi servicii neefectuate, dar şi a unora supraevaluate.

Aceleaşi surse au precizat că afaceristul ar fi făcut demersuri pentru obţinerea protecţiei şi sprijinului unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, pentru împiedicarea efectuării oricăror verificări şi constatări privitoare la neconformităţile existente în lucrările şi serviciile efectuate de entităţile controlate de acesta.

Călin Mitică şi alte două persoane ar fi acţionat sistematic pentru eliminarea SNTFM CFR Marfă SA de pe piaţa serviciilor de transport de sare, mai spun sursele.

De asemenea, el ar fi determinat mai mulţi funcţionari publici din cadrul AFER să efectueze recepţii şi omologări abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea SC Remarul 16 Februarie SA de a efectua serviciile respective, precum şi lipsa dotărilor tehnice necesare.

„Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2012-2014. În cursul dimineţii, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 22 locaţii situate în mun. Bucureşti şi în judeţele Cluj, Ilfov, Galaţi, din care două la sediile unor instituţii publice iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.