Coşmar pentru Vladimir Putin. Economia Rusiei e în recesiune „în mod clar” după sancţiunile occidentale. Anunţul Trezoreriei SUA

Sancţiunile aplicate de statele occidentale au avut un efect puternic asupra economiei Rusiei după invadarea Ucrainei. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, estimează că inflaţia în ţara condusă de Vladimir Putin va creşte într-un ritm galopant.

10 mai 2022, 20:44
Coşmar pentru Vladimir Putin. Economia Rusiei e în recesiune „în mod clar” după sancţiunile occidentale. Anunţul Trezoreriei SUA

Coşmar pentru Vladimir Putin. Economia Rusiei se va contracta cu 10% până la 15%, arată prognozele Trezoreriei Statelor Unite, citate de CNN.

„Economia lor este în mod clar în recesiune”, a spus marţi, Janet Yellen, în timpul unei audieri privind raportul anual al Consiliului de Supraveghere a Stabilității Financiare către Congresul SUA.

Janet Yellen a precizat că inflația din Rusia va ajunge la 20% în 2022. Prin comparaţie, în Statele Unite, prețurile de consum au crescut cu  8,5% față de anul precedent.

”Firmele ruse care au fost sancționate consideră că este aproape imposibil să obțină acces la bunurile și serviciile de care au nevoie pe piețele globale”, a spus secretarul Trezoreriei SUA.

Citeşte şi: Serviciile americane de spionaj au dezvăluit planul lui Putin: „Se pregăteşte de un conflict prelungit şi va merge dincolo de Donbas”

Sancţiunile au fost aplicate inclusiv marilor firme de Apărare care nu găsesc cipurile de computer și alte componente de care au nevoie pentru a-și reaproviziona arsenalele de apărare.

Totodată, Janet Yellen a afirmat că „invazia neprovocată de către Rusia a Ucrainei a crescut și mai mult incertitudinea economică”.

Războiul din Ucraina a afectat aprovizionarea cu alimente și energie, ceea ce a dus la creşterea ratei inflaţiei la cel mai ridicat nivel din ultimii zeci de ani. Prețul mediu al benzinei standard a crescut cu aproximativ 25% până la maxime record de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Janet  Yellen a mai menţionat că autoritățile de reglementare financiare vor continua să monitorizeze evoluțiile și să „coordoneze acțiunile pe măsură ce riscurile și amenințările evoluează”.

Citeşte şi: Victor Ciutacu îi ironizează pe analiştii care prevedeau că Putin va declanşa un măcel în Ucraina înainte de 9 mai: „Până la urmă, ştirea de 9 mai a fost că ăl bătrân mai face copii”