Coşmarul Apple, înainte de Crăciun. Compania a oprit producţia de iPhone-uri, pentru prima oară în istorie

Potrivit unui raport Nikkei, problemele apărute în lanţul de aprovizionare au forțat Apple să înceteze producția de iPhone şi IPad. Este pentru prima dată după mai bine de zece ani, când se întâmplă acest lucru.

08 dec. 2021, 19:09
Coşmarul Apple, înainte de Crăciun. Compania a oprit producţia de iPhone-uri, pentru prima oară în istorie

În mod normal, angajaţii Apple ar fi trebuit să facă ore suplimentare în această săptămână, pentru a satisface cererile în sezonul cumpărăturilor de sărbători și cererea globală, potrivit raportului Nikkei. Dar lucrurile nu au funcționat așa cum era de așteptat, iar muncitorii și-au luat concediu, în loc să facă ore suplimentare.

Pentru prima dată în mai bine de un deceniu, asamblarea iPhone și iPad a fost oprită timp de câteva zile din cauza constrângerilor lanțului de aprovizionare și a restricțiilor privind utilizarea energiei în China, au declarat pentru Nikkei mai multe surse care cunosc situația.

Citeşte şi Un analist Apple recunoaşte: iPhone-urile vor dispărea de pe piaţă în 10 ani

Un manager al lanțului de aprovizionare a declarat pentru Nikkei: „Din cauza lipsei componentelor și cipurilor limitate, nu avea sens să lucrăm ore suplimentare și să dăm plăți suplimentare lucrătorilor din prima linie […] Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată până acum. Asta a fost întotdeauna cea mai agitată perioadă, în care toți asamblatorii se pregăteau pentru producție”.

Citeşte şi Apple a lansat cârpa oficială, pentru şters gadgeturile companiei. Noul „accesoriu” costă 80 de lei

De altfel, compania şi-a anunțat partenerii încă din luna octombrie că va scădea numărul de comenzi pentru iPhone 13, tocmai pentru a încerca să evite o astfel de situație, dar se pare că măsurile nu au fost de ajuns. De la proiecții de 95 de milioane de unități iPhone 13 în 2021, Apple a scăzut la 83-85 de milioane la începutul lunii decembrie. Producția din septembrie și octombrie a fost cu 20% sub așteptările companiei, scăzând apoi cu 25% față de așteptări în luna noiembrie.