Coșmarul prin care a trecut o familie din Mariupol. „Ne omorau. Nu mai există un oraş acolo, nu a mai rămas nicio clădire rezidențială”

Doi tineri din Mariupol au povestit coșmarul prin care au trecut în prima lună de război. Dmitro și Tania Șveț și-au petrecut primele săptămâni ascunși în pivnița casei, împreună cu fiica lor de șapte ani, Vlada.

22 mart. 2022, 10:59
Coșmarul prin care a trecut o familie din Mariupol. „Ne omorau. Nu mai există un oraş acolo, nu a mai rămas nicio clădire rezidențială”

Coșmarul prin care a trecut o familie din Mariupol.  În cele din urmă, cei doi soți și fetița lor au fugit din orașul asediat de ruși, dar părinții lor au rămas acolo.

„Nu mai există un oraş acolo. Nu mai există oraşul Mariupol, nu a mai rămas nicio clădire rezidenţială. Doar 10 la sută din oameni au rămas. Pensionari fără bani sau cei fără maşini care nu pot pleca şi oameni care nu pot merge”, a afirmat Tania, care se află acum într-un adăpost la Dnipro.

„Nu am făcut baie trei săptămâni, ne-am făcut nevoile pe o găleată, într-o pungă”, a scris Tania într-un jurnal pe care l-a ţinut de când a început asediul.

Familia ieşea foarte rar din pivniţă, doar pentru a găsi mâncare şi apă în Mariupol. O dată, a ieşit pentru a ajuta să fie îngropaţi vecini care au fost ucişi în timp ce stăteau la coadă pentru mâncare.

„Problema este că în oraşul nostru nu aveam nimic. Nu aveam reţea la telefon, nu aveam internet. Totul era tăiat. Alimentarea cu gaze, cu apă. Curentul electric. Făceam mâncare afară, pe foc. Focul îl făceam cu lemne luate din parcuri, pentru că nu aveam altă opţiune pentru a supravieţui”, a explicat şi Dmitro.

Cei doi soți au povestit că aveau în permanență sentimentul că armata rusă țintește civilii din Mariupol care stăteau la coadă pentru mâncare, apă, medicamente. „Ne omorau. Dacă ne strângeam în grup ca să găsim apă, trăgeau asupra noastră”, a afirmat Tania.

Dmitro și Tania se tem că părinții lor rămași în Mariupol vor muri de foame. „Nu ştiu dacă vor supravieţui, pentru că nu mai există mâncare. Tata mi-a spus: Nu avem mâncare. Poate pentru o săptămână. Maxim. Nu ştiu dacă îmi voi mai vedea părinţii sau îi voi mai auzi vreodată. N-am nicio idee”, a spus bărbatul pentru CNN.

Cei doi au mai povestit experiența cumplită pe care au trăit-o când au mers în căutare de alimente. „Îngropam oameni în faţa grădinilor lor, în curţi. Vecinii ne-au rugat să îi ajutăm să sape morminte pentru copiii lor. Am strâns multe cadavre, oamenii i-au pus fie în gropi, fie în clădiri, pentru că este frig. Unii oameni din Mariupol au luat oameni morţi din maşini ca să îi îngroape”, a spus bărbatul.

Tania şi familia sa au plecat din Mariupol la 18 martie. Oraşul lor este acum „un cimitir”. „Am îngropat acolo visurile noastre, carierele… am pierdut tot ce am realizat în ani de muncă. Mama era complet distrusă psihic, într-o depresie totală. Ea nu a ieşit din pivniţă de la începutul războiului. În ultima zi în care l-am văzut pe tata, ne-a implorat: ’Vă rog, plecaţi undeva, nu ştiu unde, scăpaţi de aici””, a scris femeia în jurnalul său.

„Mi-a spus: ‘Te rog, fiule, pleacă. Pleacă şi salvează-ţi familia’”, a mai spus Dmitro.

Dmitro, Tania și fetița lor se află acum într-un adăpost din Dnipro.

Citește și Război în Ucraina, ziua 27. Generalii de la Kiev anunţă că ruşii mai au muniţie, combustibil şi alimente pentru maxim 72 de ore

Citește și Războiul din Ucraina se apropie de România. Clădiri rezidențiale din Odesa, bombardate de Rusia