Coșmarul proprietarilor de mașini electrice. Au început deja să plătească mai mult decât cei care au motoare diesel și pe benzină. Cât costă un plin pentru o Dacia Spring și pentru un BMW

Mașinile electrice deja au devenit un coșmar pentru mulți români. Sperau să scape mai ieftin cu alimentarea și să protejeze mediul, dar acum vor să revină le diesel și benzină.

09 sept. 2022, 10:56
Coșmarul proprietarilor de mașini electrice. Au început deja să plătească mai mult decât cei care au motoare diesel și pe benzină. Cât costă un plin pentru o Dacia Spring și pentru un BMW

Din ce în ce mai mulți români se plâng de cheltuielile pe care le presupune o mașină electrică. Pe fondul creșterilor prețurilor la energie se dovedește că sunt mai rentabile motoarele pe benzină și motorină (n.r. – chiar dacă prețurile la carburanți au crescut cu 50%).

Proprietarii de mașini electrice care, normal, își pun seara mașina la încărcat acasă, depășesc clar plafonul de 255 kWh/lună din OUG de plafonare a prețurilor la energie electrică.

Prețul kw-ului la liber ajunge și 11,11 lei, potrivit unei analize NewsWeek.

 

Care sunt noile prețuri plafonate de la guvern, de la 1 septembrie

 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că gospodăriile care consumă mai mult de 255 kWh/lună, dar nu mai mult de 300 kWh/lună, vor plăti la prețul pieței diferența de kWh dintre cele două plafoane. Astfel, gospodăriile care consumă peste 300 kWh/lună nu sunt acoperite de OUG.

Așadar, iată care sunt tarifele la energie, în România, pentru consumatorii casnici:

– Consum lunar până în 100 kWh: 0,68 bani, TVA inclusă

– Consum lunar între 100 și 255 kWh: 0,80 de bani, TVA inclusă

– Consum lunar peste 255 kWh: prețul de pe piață

 

Cât costă plinul pentru Dacia Spring și pentru BMW

 

Plinul pentru Dacia Spring, cea mai ieftină mașină electrică de pe piață, care dispune de o baterie cu o capacitate de 27,4 kWh, costă, la liber, 19 lei la Hidroelectrica (0,69 lei/kWh), până la 145 lei la Enel („Enel Fix Relaxat”, 5,30 lei/kWh), minimum 80 lei la EON Energie („E.ON Cool Electric”, 2,93 lei/kWh), 92 lei la RCS & RDS SA („Oferta client casnic”, 3,37 lei/kWh) și 125 lei cu abonament „CEZ Rezidențial” (4,56 lei/kWh).

„Plinul Dacia Spring la Engie, cu oferta „Serviciu Universal” costă 127 lei și cu oferta „Ampero Verde eFresh”, 163 lei.

Iar dacă cumva sunteți client We Power Team SRL plinul Dacia Spring ajunge la 304 lei.

Pentru un BMW iX Xdrive50, cu o baterie de 105,2 kWh, plinul făcut acasă pornește, conform simulării Newsweek , de la 72 lei la Hidroelectrica.

Cu „Enel Fix Relaxat” (5,30 lei/kWh) ajunge la 557 lei, cu „E.ON Cool Electric” (2,93 lei/kWh) la 308 lei, cu „CEZ Rezidențial” (4,56 lei/kWh) la 480 lei și la, atenție, 1.169 lei la We Power Team SRL (11,11 lei/kWh).

Pentru orice alt tip de mașină electrică sau ofertă de energie, „plinul” se calculează înmulțind capacitatea bateriei în kWh cu tariful kW-ului din contract”, notează sursa citată.

Specialiștii din energie susțin că acesta este abia începutul crizei din energie, deci prețurile vor continua să crească. Implicit, și la punctele speciale de încărcare. Anul trecut, românii au cumpărat mai multe mașini electrice decât diesel, în premieră. La fel, pe fondul cererii din ce în ce mai mari, prețurile vor continua să meargă doar în sus la punctele de alimentare.

 

Cât de greu se încarcă mașinile electrice

 

Dacă alimentarea cu benzină, motorină sau gaz, la stațiile obișnuite durează câteva secunde sau minute, cu tot cu efectuarea plății, nu același lucru se poate spune și în cazul motoarelor electrice.

Puterea prizei sau a stației la care încarci mașina va determina cât timp ai de așteptat înainte să poți pleca la drum. Astfel, dacă încarci mașina la o priză casnică, o încărcare completă poate dura 10-15 ore. În schimb, dacă mergi la o stație de încărcare rapidă (de 50-120 kWh), te poți aștepta la un timp de încărcare de o jumătate de oră. Totuși, vei avea de așteptat mult timp la coadă.

De asemenea, tensiunea suportată de cablul de încărcare influențează timpul în care indicatorul bateriei ajunge la 100%. Pentru un încărcător cu o tensiune de 220V, poți aștepta și 7 ore, iar unul cu 380V îți va asigura încărcarea completă a bateriilor în 2-4 ore, în funcție de stația de încărcare folosită.