Proprietarii de mașini electrice, copleșiți de criza energetică. Șoferii denunță o mare țeapă și vor să revină pe benzină: „Rentabilitatea unei mașini electrice nu se mai justifică!”

Bucuria prețurilor mici pentru proprietarii de mașini electrice a durat puțin. Din ce în ce mai mulți oameni au devenit fani vehicule „eco-friendly", iar tarifele au explodat. Prețurile la energie continuă să crească, iar perspectivele se anunță nefericite pentru șoferii cu mașini „verzi". 

07 sept. 2022, 16:05
Proprietarii de mașini electrice, copleșiți de criza energetică. Șoferii denunță o mare țeapă și vor să revină pe benzină: „Rentabilitatea unei mașini electrice nu se mai justifică!”

Reducerea plafonului până la care prețul energiei va fi compensat și costurile uriașe pentru depășiri vor reprezenta o mare problemă pentru cei care dețin mașini electrice și obișnuiesc să le încarce acasă.

În cazul unui șofer cu mașină electrică, ce conduce aproximativ 1.000 de kilometri pe lună, e nevoie de un consum de curent de aproximativ 200 kw. O încărcare zilnică presupune aproximativ 7 kw.

Deținătorii de mașini electrice deja s-au panicat și susțin că odată cu scăderea plafonului de la guvern, a avea în proprietate o mașină electrică nu mai e avantaj.

„O încărcare zilnică este cam de 7 kw, la lună între 150 și 200 kw. Văzând măsurile pe care guvernul le implementează ne punem ușoare semne de întrebare, pentru că, bineînțeles, acest consum este peste plafonul pe care guvernul l-a indicat și e oarecum curios pentru că se încurajează achiziționarea acestor mașini electrice, dar din păcate dacă se va opta pentru un nou plafon și un nou preț, acest lucru va fi imposibil de exploatat.

Dacă va crește prețul pe kw și va depăși un 0,80 bani pe kw, practic rentabilitatea unei mașini electrice nu se mai justifică”, a declarat un proprietar de mașină electrică, într-un interviu pentru ȘtirileProTV.

„Dacă mergem în fiecare zi, în fiecare zi, dacă mergem o dată pe săptămână… 40 de kw, intră… o încărcăm la priză acasă, am plătit 700 lei pe lună, dar nu am încărcat-o în fiecare zi”, se plânge un alt șofer.

Specialiștii din energie susțin că acesta este abia începutul crizei din energie, deci prețurile vor continua să crească. Implicit, și la punctle speciale de încărcare. Anul trecut, românii au cumpărat mai multe mașini electrice decât diesel, în premieră.

 

Guvernul a redus plafonul pentru consumul de energie electrică

 

Guvernul a redus cu plafonul de consum lunar de energie electrică pentru care compensează facturile cu 15%, mai precis de la 300 kwh la 255 kwh. Astfel, românii sunt îndemnați să facă economii la fel ca alte țări din Uniunea Europeană.

Pentru un consum mai mic de noul plafon, românii vor plăti în continuare 0,60 de lei dacă se încadrează sub 100 kwh pe lună sau 0,80 de lei dacă au un consum între 100 și 255 kWh. În schimb, cei care depășesc noul pragul stabilit de Guvern vor plăti prețul din contract.

Astfel, la un consum de 260 de kwh lunar, la ofertele concurențiale, factura variază între 195 de lei la Hidro Electrica, 779 de lei la EON Energie România, 893.27 lei la RCS &RDS,1,362.66 lei Enel Energie și 1,364.62 lei Electrica Furnizare, a transmis Observatorul Prahovean.