Costel Alexe, ministrul Mediului: „Astăzi intră în consultare publică proiectul de hotărâre de guvern privind noul SUMAL”

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunţat că joi intră în consultare publică proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea normelor tehnice de funcţionare a noului Sistem de urmărire a masei lemnoase (SUMAL).

RomaniaTV.net
14 mai 2020, 10:05
Costel Alexe, ministrul Mediului: „Astăzi intră în consultare publică proiectul de hotărâre de guvern privind noul SUMAL”

„Astăzi facem un pas important pentru operaţionalizarea celui mai important instrument pe care îl vom avea la îndemână în lupta noastră cu tăierile ilegale din pădurile României. Aş vrea să vă spun că astăzi vom ridica în consultare publică proiectul de hotărâre a guvernului pentru aprobarea normelor tehnice de funcţionare a noului SUMAL. După cum bine ştiţi, au simţit-o şi românii pe propria piele, acum câteva luni, când am preluat mandatul de ministru: noul SUMAL era doar un plan pe hârtie pentru stoparea tăierilor ilegale, dar care a fost întârziat. (…) Astăzi intră în consultare publică şi avem speranţa, aşa cum ne-am asumat prin programul de guvernare, la finalul lunii iunie el va fi operaţionalizat şi astfel vom reuşi să limităm şi să stopăm tăierile ilegale de păduri din România”, a spus Alexe, în debutul şedinţei de guvern.

De asemenea, ministrul Mediului a solicitat introducerea pe ordinea de zi suplimentară a memorandumului privind semnarea declaraţiei privind utilizarea Pactului Ecologic European ca element-cheie în planul de redresare a Uniunii Europene după pandemia de COVID-19.

Pe 28 aprilie, Ministerul Mediului anunţa că noul sistem de monitorizare a pădurilor (SUMAL) a intrat în teste.

„Cu noul SUMAL 2.0 putem urmări, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu acelaşi aviz. SUMAL 2.0 obligă şi la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum şi însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL 2.0 se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară”, sublinia Costel Alexe.

Ministerul Mediului mai anunţa la momentul respectiv că la finalul lunii mai va fi pus în consultare publică proiectul Hotărârii de Guvern care va sta la baza implementării sistemului peste tot în ţară, imediat după finalizarea testelor.

Citeşte şi: Analiză Sierra Quadrant: Multe dintre IMM-uri, în zona de risc maxim după şomajul tehnic asigurat de stat