Cota de energie regenerabilă pe 2016 propusă de ANRE este de 12,5%

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus pentru 2016 o cotă de 12,15% energie regenerabilă pentru menținerea impactului în factura consumatorului final.

04 dec. 2015, 11:37
Cota de energie regenerabilă pe 2016 propusă de ANRE este de 12,5%

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit joi cu asociațiile din sectorul energetic pentru a discuta cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile care beneficiază de certificate verzi, pentru 2016. La întâlnire au participat reprezentanți ai asociațiilor producătorilor de energie regenerabilă, reprezentanți ai consumatorilor de energie electrică, președintele ANRE — Niculae Havrileț, precum și reprezentanți ai OPCOM și Transelectrica, scrie Agerpres.

‘În cadrul discuțiilor au fost prezentate principalele probleme cu care se confruntă sectorul de energie regenerabilă, dar și poziția ANRE cu privire la stabilirea cotei anuale obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile, care beneficiază de promovare prin certificate verzi. Potrivit reprezentanților ANRE, principiul care a stat la baza stabilirii cotei la 12,15% este menținerea impactului certificatelor verzi în factura consumatorului final. Ministrul Victor Grigorescu a dat asigurări că va analiza atât poziția jucătorilor din piața de energie regenerabilă, cât și poziția ANRE, urmând să propună o soluție finală în cel mai scurt timp. Victor Grigorescu a punctat necesitatea ca actul normativ care stabilește această cotă să fie avizat cât mai repede posibil’, se mai arată în comunicatul citat.

Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile pentru anul 2016 este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică și, în aceste condiții, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică va fi de 35 lei/MWh, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Citeşte şi

În Nota de fundamentare a proiectului se menționează că, în cazul în care se iau în calcul acordurile pentru exceptare emise până în prezent și cele estimate până la finele lui 2015, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică va fi de circa 43 lei/MWh.

Până la sfârșitul lunii august 2015 au fost emise 27 de acorduri de exceptare cărora le corespunde o cantitate de energie electrică de circa 6.000 de GWh, iar până la finele anului s-ar putea ajunge la circa 8.000 GWh energie exceptată.

„Astfel, menținerea unui nivel de suportabilitate a schemei de promovare pentru energia din surse regenerabile la nivelul consumatorilor finali este dificil de pus în aplicare având în vedere emiterea acordurilor de exceptare în 2015, presiunea acestora fiind transferată către consumatorii finali neexceptați, respectiv populație și IMM-uri. În aceste condiții, în vederea respectării prevederilor legale în vigoare cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de promovare prin certificate verzi este de 12,15% pentru anul 2016”, se arată în nota de fundamentare.

Reprezentanții asociațiilor din domeniu, afirmau, în iulie, că menținerea cotei de certificate verzi la un nivel foarte mic pentru al treilea an consecutiv reprezintă o lovitură de grație pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile.