COVID-19 în România 11 IULIE. 406 pacienţi externaţi la cerere deşi sunt infectaţi cu CORONAVIRUS

406 pacienţi au fost externaţi la cerere, deşi sunt infectaţi cu CORONAVIRUS, a anunţat Grupul pentru Comunicare Strategică. Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină, după ce Curtea Constituțională a României a stabilit, la începutul lunii iulie, că articolele de acte normative privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale.

RomaniaTV.net
11 iul. 2020, 09:46
COVID-19 în România 11 IULIE. 406 pacienţi externaţi la cerere deşi sunt infectaţi cu CORONAVIRUS

România a înregistrat un nou record la numărul cazurilor noi de COVID-19. Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat că până astăzi, 11 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.079 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.613 au fost externate, dintre care 21.414 de pacienți vindecați și 1.793 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare și 406 pacienți externați la cerere cu test pozitiv.

Până astăzi, 1.871 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 10.07.2020 (10:00) – 11.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 24 decese (16 bărbați și 8 femei). 

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 698 noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internați 239 de pacienți.


Arafat, prima reacţie după UN NOU RECORD al cazurilor de COVID: Nu mai avem pârghii pentru izolarea infectaţilor care se externează

În acest context, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a atras atenţia, la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului pe proiectul privind carantinarea şi izolarea, că amânarea adoptării acestei legi îi lasă pe guvernanţi fără pârghii de intervenţie în cazul persoanelor infectate care se extrernează la cerere.

„Eu cred că orice ţară care are un sistem sanitar evoluat şi cu experienţă va trebui să aibă astfel de măsură, pentru că altfel scapă de sub control persoane care pot fi cu boli chiar periculoase care să infecteze pe alţii, pentru că ele nu vor să se interneze sau să se izoleze. Pe partea cu detaşarea, aici depinde de la ţară la ţară cum este situaţia. Să nu uităm că suntem cu deficit major pe anumite categorii. În Franţa nu s-au gândit să detaşeze pentru că nu au deficit ca la noi. Este o soluţie, pentru că suntem cu resursa umană foarte afectată şi suntem cu deficit major în anumite domenii şi atunci gestionarea unei situaţii, unei presiuni sanitare temporare – detaşarea fiind de maxim 30 de zile – astea sunt măsuri necesare”, a afirmat Raed Arafat, în legătură cu prevederile contestate din proiect privind internarea obligatorie pentru persoane cu risc de răspândire a unui patogen în comunitate şi detaşarea personalului medical.

Raed Arafat a susţinut că sunt solicitări inclusiv de la persoanele simptomatice infectate cu COVID-19 de a fi externate din spital.

„Din informaţiile pe care le avem, şi sunt cifre care au fost comunicate de MS, există solicitări inclusiv la pacienţi simptomatici de externare din spital. Nu mai avem pârghii nici pentru izolarea lor la domiciliu. Nu poţi să spui; bine, ai plecat, stai la domiciliu”, a mai spus Arafat.