COVID-19. Modelul suedez începe să dea roade. Ţara care nu a impus nicio restricţie a trecut de vârful pandemiei

Suedia insistă că strategia controversată aplicată vizavi de răspândirea coronavirusului se dovedește eficientă, în ciuda faptul că până acum au fost raportate aproape 15.000 de infecţii şi peste 1.500 de morţi. 

21 apr. 2020, 12:33
COVID-19. Modelul suedez începe să dea roade. Ţara care nu a impus nicio restricţie a trecut de vârful pandemiei

Abordarea neobișnuită a Suediei de combatere a pandemiei de coronavirus începe să dea rezultate, susţine unul dintre cei mai apreciaţi epidemiologi din această ţară. Anders Tegnell este cel care a conceput răspunsului relativ relaxat al acestei ţări în faţa pericolului reprezentat de COVID-19 şi acum a venit în faţa presei cu o serie de cifre reprezentând numărul de infecţii şi de decese care indică faptul că situația începe să se stabilizeze. „Ne aflăm pe un fel de platou„, spune Tegnell, care aşteaptă ca după acest mers liniar curba efectelor noului coronavirus să devină descendentă.

În toată această perioadă de la începutul pandemiei, Suedia a lăsat deschise școlile, sălile de fitness, cafenelele, barurile și restaurantele, guvernul limitându-se să le ceară cetățenilor să acționeze în mod responsabil și să urmeze recomandările privind distanțarea socială.

Citeşte şi Suedia: În Stockholm, peste 40% dintre cei infectaţi cu COVID-19 sunt imigranţi. Cum explică autorităţile acest procent

Răspândirea COVID-19 pe tot globul a declanşat răspunsuri diferite în funcţie de fiecare ţară şi nu este clar care strategie se va dovedi mai eficientă, chiar experții suedezi avertizând că este prea devreme pentru a trage concluzii. Dar, având în vedere daunele economice uriașe cauzate de blocajele stricte din majoritatea economiilor naţionale, abordarea suedeză a atras un interes considerabil în întreaga lume. O parte din această abordare se bazează pe accesul la unul dintre cele mai funcționale sisteme de sănătate de pe planetă. Suedia este una dintre puţinele ţări în care nu a existat o penurie reală de echipament medical sau de incapacitate spitalicească, iar corturile înființate ca unități de îngrijire de urgență din toată țara au rămas în mare parte goale.

Tegnell nu este singura persoanlitate din Suedia care consideră că țara a trecut peste cea mai grea perioadă. „Tendința pe care am văzut-o în ultimele zile, cu o curbă mai plană – în care avem multe cazuri noi, dar nu o creștere zilnică – se stabilizează„, a spus şi Karin Tegmark Wisell, șeful departamentului de microbiologie din cadrul Autorității pentru Sănătate Publică din Suedia.

Suedezii respectă distnaţarea socială fără a avea nevoie de legi

În urmă cu doar două săptămâni, imaginea de ansamblu era una considerabil mai întunecată, iar premierul Ștefan Lofven sugera că guvernul ar putea avea nevoie să-și revizuiască abordarea, existând temeri că vor urma mii de morţi într-un timp scurt. S-a descoperit chiar fisura care a generat rate de deces mai mari decât în ţările vecine, eșecul de a proteja persoanele aflate în azilele de bătrâni. „Protecția vârstnicilor aflaţi în casele de îngrijire ar fi trebuit să fie mai bună. Trebuie să ne uităm mai atent la ceea ce a mers prost„, admitea premierul Lofven. Cu toate acestea, în general, strategia sa a câștigat încrederea suedezilor, iar popularitatea sa a crescut. „Am o încredere foarte mare în autoritățile suedeze care gestionează această pandemie lucru. E greu de găsit un echilibru, dar am încredere deplină în măsurile luate de Suedia„, spune directorul general al Volvo Cars, Hakan Samuelsson.

Citeşte şi Wall Street Journal: România şi statele din Est ar putea da o lecţie Vestului în privinţa coronavirusului

Strategia Suediei în privinţa COVID-19 ar putea conduce la o contracție economică mai mică decât în restul Europei, deşi va fi totuşi semnificativă la nivel naţional, potrivit lui James Pomeroy, economist la Global Research HSBC. El a subliniat câteva caracteristici care ar putea ajuta țara să facă față crizei actuale. Mai mult de jumătate dintre gospodăriile suedeze sunt de o singură persoană, ceea ce facilitează realizarea distanțării sociale. Mai multe persoane decât oriunde în Europa lucrează de acasă și toată lumea are acces la internet rapid, ceea ce ajută părţi mari ale forței de muncă să rămână productive departe de birou.

Și, în timp ce multe alte țări au introdus legi stricte, inclusiv amenzi uriaşe, dacă oamenii sunt prinși încălcând legile legate de distanțarea socială, suedezii par să respecte aceste recomandări fără a fi nevoie de legislație. Călătoriile de la Stockholm la Gotland – o destinație populară de vacanță – au scăzut cu 96% în weekendul de Paște, potrivit datelor celui mai mare operator de telefonie mobilă din țară, Telia Company. De asemenea, statisticile serviciului online Citymapper indică o scădere de aproape 75% a mobilității în capitală.

Suedia are în prezent 1.580 morţi de coronavirus, fiind ţara cu cel mai mare număr de decese din Scandinavia, dar sub state mai mici precum Belgia sau Olanda.