COVID-19 poate ataca şi creierul, medicii sunt surprinşi de puterea sa. Analiză New York Times despre posibilele afecţiuni neurologice

Un material publicat miercuri de New York Times arată că medicii au observat simptome neurologice, inclusiv confuzie, accidente vasculare cerebrale sau convulsii, la o parte dintre pacienții diagnosticaţi cu COVID-19.

02 apr. 2020, 16:09
COVID-19 poate ataca şi creierul, medicii sunt surprinşi de puterea sa. Analiză New York Times despre posibilele afecţiuni neurologice

Neurologi din mai multe ţări ale lumii au constatat că o mică parte a pacienților infectaţi cu coronavirus dezvoltă deficiențe grave ale creierului. Deși febra, tusea și dificultățile de respirație sunt caracteristicile tipice ale infecției cu COVID-19, unii pacienți prezintă pe lângă acestea şi o stare mentală alterată. De asemenea, acestor afecţiuni neurologice li se adaugă alte simptome neobișnuite, cum ar fi diminuarea simțului mirosului și al gustului, dar și afecțiuni ale inimii.

Citeşte şi Vladimir Putin a decretat aprilie ca lună nelucrătoare, pe tot teritoriul Rusiei. Anunţul liderului de la Kremlin

The New York Times dă exemplul unui bărbat în vârstă de 74 de ani, care la începutul lunii martie a mers la Camera de Gardă a unui spital din Boca Raton (Florida). Avea tuse și febră, dar radiografia a exclus o pneumonie și a fost trimis acasă. A doua zi, când febra lui a crescut, familia l-a adus înapoi la spital. Avea respirație scurtă și nu putea să le spună doctorilor numele lui sau să explice ce îl doar – bărbatul își pierduse capacitatea de a vorbi. Pacientul, care avea boli cronice pulmonare, dar și Boala Parkinson, își mişca spasmodic brațele și picioarele și părea să aibă convulsii. Medicii bănuiau că este infectat cu Covid-19 și, în cele din urmă, s-a dovedit că presupunerea lor este exactă.

Simptome neurologice la pacienţii cu COVID-19

Acesta nu este însă un exemplu singular, fapt care a făcut-o pe neurologul Elissa Fory să spună: „Putem vorbi de o inflamare virală a creierului. Acest lucru poate indica faptul că, în circumstanţe rare, virusul poate invada creierul”.

Citeşte şi SUA trage un semnal de alarmă! 10 milioane de americani sunt şomeri din cauza pandemiei de coronavirus

Aceste rapoarte din SUA sunt similare celor ale multor medici din Italia dar şi din alte ţări, unde sunt consemnate la pacienţii cu COVID-19 accidente vasculare cerebrale, convulsii, simptome asemănătoare encefalitei și cheaguri de sânge, precum și furnicături sau amorțeală la extremități, aşa-numita acroparestie. În unele cazuri, pacienții chiar au delirat înainte de a dezvolta febră sau boli respiratorii, potrivit profesrului Alessandro Padovani, de la Universitatea din Brescia.

Specialiștii în domeniul neurologiei spun, totuşi, că este prea devreme pentru a da verdicte sau pentru a identifica mecanismele specifice prin care noul coronavirus afectează sistemul neurologic.