Covid-19 revine în România. Octavian Jurma: Vom avea din nou 30.000 de cazuri

Octavian Jurma trage un semnal de alarmă cu privire la un nou posibil val de COVID-19 în România. Specialistul susține că vom avea un maxim de 30.000 de cazuri de Covid1-19 pe săptămână.

03 aug. 2023, 16:09
Covid-19 revine în România. Octavian Jurma: Vom avea din nou 30.000 de cazuri

Pandemia de COVID-19 ar putea reveni în toamnă în România, susține specialistul Octavian Jurma.

”Astăzi am înregistrat a doua săptămână de creștere consecutivă a numărului de cazuri noi de COVID-19. Avem astfel confirmarea că a debutat și în România al doilea val endemic din acest an. Am adăugat și un grafic care surprinde ultimul val epidemic (Valul 6 – BA.5) din vara anului trecut, al cărui vârf a atins aproape 57.000 de cazuri săptămânale.
Prin comparație, atât vârful primului val endemic din această iarnă/primăvară a fost de 7x mai scăzut, cât și nivelul de debut al noului valul de vară/toamnă este 4x mai mic decât debutul Valului 6.
Având în vedere că acest val debutează cu aproape 2 luni mai târziu decât valul omolog de anul trecut, ne putem aștepta ca vârful să fie atins la finalul lunii septembrie sau cel târziu în octombrie și să atingă un maxim de peste 10.000 de cazuri noi pe săptămână, dar să nu depășească 30.000 de cazuri noi săptămânale.
Probabil că valul va fi dominat de roiul care are mutația F456L, între care sunt versiuni ca EG.5.1, FL.1.5.1 și XBB.1.16.6. Dintre acestea, varianta EG.5.1 (XBB.1.9.2.5.1 alias „Eris”) pare să aibă un avantaj semnificativ, dar nu decisiv și probabil circulă deja în România”, a scris specialistul Octavian Jurma.

Citește și: Scumpirile de după pandemia COVID-19 au schimbat radical comportamentul financiar al tinerilor: Refuză să dea bacșiș, renunță la cardurile de credit

Pe de altă parte, specialistul recunoaște că ”sunt estimări foarte generice pentru că nu cunoaștem încă dinamica endemică și nici ce tulpini circulă acum în România din cauza nivelului primitiv de testare și secvențiere”.

 

Un nou val de COVID-19 în România. Varful ar putea fi atins după deschiderea școlilor

”Ce înseamnă debutul acestui val? Înseamnă că riscul de infectare va crește progresiv cu 15-20% în fiecare săptămână, ajungând la maxim odată cu deschiderea școlilor.

În acest stadiu, pandemia a ucis aproape toate persoanele cu risc mare de deces în caz de infecție, deci dacă ai supraviețuit infecției, riscul de moarte în caz de reinfectie este foarte scăzut, mai ales dacă ești și vaccinată.
Riscul cel mai mare pentru fiecare dintre noi este însă să facem Long COVID sau să ni se agraveze Long COVID dacă avem deja.

Citește și: Pandemia COVID-19 a schimbat viziunea românilor legată de programul de lucru. Doar 40% dintre angajați mai merg zilnic la birou

Long COVID este o boală extrem de neplăcută pentru că te îmbătrânește în medie cu 5 ani și în multe cazuri cel mai persistent simptom este o oboseală cronică debilitantă.

După cele mai conservatoare estimări, Long COVID are o incidență cam 10x mai mare decât numărul de decese, undeva între 10 și 20% din totalul celor infectați (incluzând minorii).

Așadar, recomandarea de a evita infectarea rămâne actuală și presupune măsuri elementare de igienă a aerului (aerisire/filtrare), mască în spațiile aglomerate și cam atât. Măsuri publice nu mai există.

Paxlovid încă nu avem și nici nu vom avea în timp util pentru a reduce riscul și povara Long COVID în România, ceea ce înseamnă fie că celor din guvern nu le pasă de sănătatea oamenilor, fie că nu înțeleg cât de mare este impactul Long COVID asupra forței de muncă pe care, în schimb, vor să o taxeze până la epuizare”, conchide Octavian Jurma.