Scumpirile de după pandemia COVID-19 au schimbat radical comportamentul financiar al tinerilor: Refuză să dea bacșiș, renunță la cardurile de credit

Inflaţia de după pan­demia COVID-19 a fost cea mai puternică din ultimii 40 de ani în SUA. Dobânzile prin care banca centrală a SUA luptă cu scumpirile sunt acum la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani şi probabil că vor rămâne acolo mult timp. Și Europa a fost afectată. Dobânzile la credite au atins cote nemaivăzute în ultimul sfert de secol. Toate acestea au influențat comportamentul populației, mai ales în rândul tinerilor. 

02 aug. 2023, 13:24
Scumpirile de după pandemia COVID-19 au schimbat radical comportamentul financiar al tinerilor: Refuză să dea bacșiș, renunță la cardurile de credit

Cuvinte precum ”inflație” ori ”recesiune” au intrat în vocabularul tinerilor. Circa 80% din persoanele care fac parte din Gene­raţia Z (generaţia dintre Millennials şi Alpha, oamenii născuţi între 1997 şi 2013) din Marea Britanie spun că din cauza crizei costului vieţii au început să discute mai mult cu prietenii despre finanţe și că sunt mult mai atenți la situația finaciară, arată un studiu realizat de Samsung în parteneriat cu platforma de investiţii eToro, citat de ZF.

63% dintre participanţi au afir­mat că mediul actual i-a forţat să caute să înţeleagă diverși termeni financiari care să-i ajute să facă față presiunilor asupra bugetului lor.

Mai mult, două treimi dintre participan­ţii la studiu au spus că iau mai mult în conside­rare pieţele financiare şi a investi. În Irlanda, criza costului vieţii a lovit deosebit de dur în gene­raţia chiriei – persoanele tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani pe care preţu­rile prea mari le ţin în afara pieţei locuinţelor. 43% din aceşti irlandezi spun că se gândesc serios să emigreze.

Citește și: Cum strânge Guvernul cureaua. Marcel Ciolacu, declarațiile zilei după întâlnirea cu Marcel Boloş: „Sunt peste 50 de măsuri. Cei care joacă Solitaire la serviciu să-şi caute de lucru în altă parte”

Mai grav este că potrivit analiștilor, criza traiului scump s-ar putea să continue, şi nu doar în Marea Britanie sau în ţările vecine acesteia, scrie BBC. Pe cei mai mulţi dintre ei instabilitatea economică i-a prins când abia au început să-şi facă un rost în viaţă sau să-şi întemeieze o familie. Într-un sondaj global publicat anul trecut de Deloitte, o treime din persoanele din Gen Z au spus că cea mai mare îngrijorare a lor este costul traiului. Circa 45% dintre respondenţi trăiesc de la un salariu la altul şi un sfert se tem că nu vor avea o viaţă confortabilă la bătrâneţe.

În articolul său, BBC pune în lumină greutăţile pe care le au acum tinerii în a-şi cumpăra o locuinţă a lor. Erau mari şi până să vină criza, mai mari decât ale părinţilor, dar acum sunt şi mai mari.

În ţările bogate, salariile Gez Z cresc mai lent decât cele ale generaţiilor anterioare.

Citește și: Marcel Boloş, măsuri dure de austeritate: Se taie vouchere de vacanţă şi indemnizaţia de hrană, se pun plafoane la mobile, se fac concedieri masive

La fel ca pandemia, lipsa banilor este o piedică în calea socializării, cu efecte pe termen lung. Revista Forbes aduce în discuţie un alt aspect al impactului crizei costului vieţii asupra tinerilor, și anume că cei din Generația Z resping ideea de a lăsa bacșis, iar acesta ar putea fi începutul unei schim­bări mai mari.

Pe de altă parte, Bloomberg notează că tinerii nu au încetat să cheltuiască, deşi totul e mai scump. Au renunţat la serviciile plătite de divertisment, muzică şi filme online. De asemenea, folosesc cash-ul într-o proporţie mai mare și evită să utilizeze cardurile de credit, adică să cheltuiască pe datorie. De asemenea, pentru a face faţă costurilor, tot mai multe cupluri necăsătorite din Gen Z se mută împreună.