COVID-19. Rusia ar putea avea 6 milioane de morti din cauza coronavirusului dacă nu impune măsuri extrem de stricte de carantină

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat un set de măsuri de natură social-economică într-un mesaj adresat națiunii, în contextul pandemiei de coronavirus. El spune că Rusia va învinge coronavirusul în trei luni, dar până atunci va exista un vârf al pandemiei care va afecta un procent însemnat al populaţiei.

27 mart. 2020, 06:24
COVID-19. Rusia ar putea avea 6 milioane de morti din cauza coronavirusului dacă nu impune măsuri extrem de stricte de carantină

În cadrul acțiunilor pentru susținerea economiei, a întreprinderilor și cetățenilor, Vladimir Putin a propus următoarele măsuri:

Pentru prevenirea răspândirii coronavirusului următoarea săptămână este declarată nelucrătoare cu păstrarea salariului. Toate structurile vitale, inclusiv transportul, autoritățile publice, medicina își vor continua activitatea.

– În următoarea jumătate de an vor fi oferite toate plățile și beneficiile sociale fără prezentarea a unor adeverințe.

– Toate îndemnizațiile pentru veteranii de războim în legătură cu aniversarea a 75 de ani de la Victorie, urmează să fie achitate până pe 9 mai.

– Plățile pentru concediu medical nu trebuie să fie mai mic de salariu minim pe lună.

Îndemnizațiile de șomaj vor fi echivalate cu salariul minim pe economie.

– În cazul diminuării veniturilor lunare cu peste 30 la sută, cetățeanul va beneficia de o vacanță la creditele de consum și ipotecare.

Pentru afacerile mici și mijlocii vor fi amânate plățile impozitului pe o jumătate de an, în afară de TVA și contribuțiile pentru asigurare.

– Președintele a solicitat guvernului și Băncii Centrale să propună și să adopte măsuri suplimentare pentru o dezvoltare durabilă a sectorului real al economiei, inclusive garanțiile de stat.

– Moratoriu pentru șase luni la falimentul întreprinderilor aflate în situații dificile.

Toate veniturile sub formă de dobânzi sau dividente, care pleacă peste hotare, vor fi impozitate cu 15 la sută.

– Dobânzile din depozitele bancare vor fi impozitate cu 13 la sută.

Citeşte şi COVID-19. SUA a devenit ţara cu cele mai multe persoane infectate de coronavirus. Americanii au depăşit China

Scenariul pentru Rusia

Numărul total al persoanelor bolnave de COVID-19 în Rusia a ajuns la 658 (dintre care 410 sunt la Moscova), 29 persoane s-au însănătoșit, iar 122 mii se află sub supraveghere medicilor.

Rusia are două scenarii privind răspândirea coronavirusului. În primul dintre ele se estimează că „fără măsuri urgente, până la 60-70% din populație va fi infectată în 3-4 luni”, iar mortalitatea totală cauzată coronavirus  poate fi de la 1 la 6 milioane de oameni. Este de așteptat ca spitalizarea să fie necesară pentru 3-4 milioane de oameni în același timp, în timp ce în țară există doar 40.000 de dispozitive de ventilație.

În celplalt scenariu se aşteaptă ca în regiunea Moscovei să fie până la 10.000 de persoane infectate, iar până la jumătatea lunii aprilie aproape 100.000. În prima decadă a lunii mai pandemia va atinge punctul culminant în zona Moscovei, 2,2 milioane persoane infectate (19% din populaţie),  din care până la 200.000 de cazuri vor necesita spitalizare (în timp ce numărul total de paturi de spital din Moscova este de aproximativ 60.000, inclusiv cele ocupate de alți pacienți).

Citeşte şi Un supermarket a aruncat alimente în valoare de 35.000 de dolari, după ce o femeie a tuşit intenţionat pe ele

Se așteaptă ca până în mai 50.000 de oameni să aibă nevoie de terapie intensivă cu dispozitive de ventilație mecanică (potrivit autorilor raportului, în prezent la Moscova există doar 2.000 de paturi de resuscitare și aproximativ 2.000-3.000 de dispozitive de ventilație mecanică).

Autorii documentului susțin că aproximativ 30.000 de oameni vor muri de coronavirus în Regiunea Moscovei în următoarele două-trei luni, ceea ce ar reprezenta o creştere cu aproximativ 20% faţă de mortalitatea obişnuită. Mortalitatea zilnică cauzată de coronavirus în momentul maximului în acest caz va depăși 300 de persoane pe zi, ceea ce înseamnă că rata mortalității totale se va dubla.