COVID-19. Stare de urgenţă ridicată pentru a-i proteja pe săraci. Prima ţară din lume în care s-a întâmplat acest lucru

Ghana a devenit prima țară din Africa unde starea de urgenţă a fost ridicată, președintele Nana Akufo-Addo motivându-și decizia prin impactul "sever" al restricțiilor asupra cetățenilor săraci și vulnerabili.

21 apr. 2020, 11:47
COVID-19. Stare de urgenţă ridicată pentru a-i proteja pe săraci. Prima ţară din lume în care s-a întâmplat acest lucru

Activitățile considerate non-esențiale au repornit la începutul săptămânii în Accra (foto) și Kumasi, cele mai mai orașe din Ghana, iar cetățenii se pot întoarce la locurile de muncă, însă trebuie să practice în continuare distanțarea socială. Într-un discurs televizat, președintele Afuko-Addo a spus că această decizie nu înseamnă că guvernul lasă garda jos și că restricțiile privind unitățile de învățământ și adunările publice rămân în vigoare. Akufo-Addo le-a cerut ghanezilor să poarte măști când ies din casă și să nu renunțe la distanțarea socială în afara locuinței.

Citeşte şi COVID-19 omoară mai mulţi bărbaţi decât femei. Cercetătorii spun că organele sexuale sunt cele care fac diferenţa

Şeful statului a mai spus că numărul celor bolnavi a crescut în perioada carantinei pentru că angajații din sistemul de sănătate i-au localizat și testat pe cei care au avut contact cu persoanele bolnave. Totodată, Afuko-Addo a menționat că sunt folosite drone pentru a transporta rapid mostrele la laboratoare și că procesul de testare va fi extins în toată țara.

Majoritatea celor infectați în Ghana au simptome slabe sau sunt asimptomatici, iar numărul celor spitalizați este foarte mic. Dintre aceștia, nouă oameni cu afecțiuni preexistente au murit„, a anunțat președintele ghanez.

Citeşte şi Coronavirusul a suferit mutaţii majore. Cea mai puternică tulpină este mai agresivă de 270 de ori decât cea de la Wuhan

Ghana a confirmat peste 1.000 de cazuri de COVID-19 și a anunțat 9 decese. Autoritățile au spus că au testat peste 68.000 de persoane până acum și așteaptă rezultate pentru 18.000 de teste.

Ghana este prima țară africană unde starea de asediu a fost ridicată, dintre cele 12 state care au introdus măsuri pentru a opri răspândirea epidemiei. Nigeria, Africa de Sud și Uganda au anunțat extinderea stării de asediu cu cel puțin două săptămâni, pe măsură ce numărul cazurilor continuă să crească.