Cozi la magazinele de arme şi muniţie din Statele Unite, de teama efectelor pandemiei de coronavirus. "Sunt o expresie a panicii"

Publicat: Marţi, 17 Martie 2020 17:53 // Actualizat: Marţi, 17 Martie 2020 17:57 // Sursa: romaniatv.net

Frica de posibilele efecte sociale ale pandemiei de coronavirus a golit magazinele de arme şi muniţii din Statele Unite, aşa cum au dispărut hârtia igienică şi produsele de primă necesitate de pe rafturi. În Los Angeles, precum şi în alte oraşe americane, zeci de oameni au stat ore bune la cozi pentru a-şi cumpăra arme.

Foto: captură video Youtube

Oamenii au format cozi lungi în faţa magazinului de arme Martin B. Retting, în Culver City, din comitatul Los Angeles. Din acest motiv, administratorii centrului au publicat un mesaj pe Facebook prin care îşi cereau scuze faţă de clienţi pentru că nu le mai pot permite să încerce anumite arme şi angajaţii nu îi pot servi pe toţi, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Dacă sună telefonul şi nu răspundem, acest lucru se întâmplă pentru că suntem uşor depăşiţi de situaţie pentru moment... vă mulţumim pentru înţelegere" - aşa sună acum unul dintre mesajele postate pe contul Facebook al magazinului. Şi toate acestea după ce nu mai departe decât vinerea trecută magazinul postase pe Facebook un anunţ în care spunea că are suficiente stocuri de arme şi o cantitate decentă de muniţii.

Şeriful comitatului Los Angeles, Alex Villanueva, a precizat că mii de oameni din această zonă au decis să-şi cumpere arme în plină pandemie de coronavirus.

"Aceste cumpărături frenetice de armament sunt o expresie a panicii, însă noi suntem disponibili şi vizibili în toate comunităţile. Nu avem nevoie de ajutorul nimănui. Suntem pregătiţi să apărăm populaţia, nu avem nevoie de ajutor", a insistat Villanueva într-o conferinţă de presă, apreciind că "nu este o idee bună" să se achiziţioneze arme în situaţia actuală. "Toţi trebuie să dăm dovadă de responsabilitate pentru ca (armele) să nu ajungă pe mâinile oamenilor care nu ar trebui să le deţină", a menţionat Alex Villanueva.

Pe fondul extinderii pandemiei de coronavirus, Asociaţia Naţională a Armelor de Foc (NRA) şi-a anulat convenţia programată perioada 16-19 aprilie în Nashville (statul Tennessee), mai ales că preşedintele Donald Trump a declarat stare de urgenţă.

"Ne pare sincer rău că a trebuit să luăm această măsură, îndeosebi pentru numeroşii noştri membri loiali care ni se alătură pentru această sărbătoare anuală a NRA şi pentru libertăţile noastre constituţionale", a transmis NRA într-un comunicat. Convenţiile NRA obişnuiesc să atragă circa 70.000 de persoane, potrivit organizaţiei.

Cozi pe opt rânduri la cel mai mare magazin de arme din lume

Cotidianul Los Angeles Times a relatat că vânzările de arme au crescut şi în state precum Oklahoma, unde cumpărătorii au avertizat că există temerea ca starea de urgenţă să provoace probleme de ordin social.

La cel mai mare magazin de arme din lume, din zona metropolitană a statului american Atlanta, s-au format cozi în care oamenii stăteau pe câte şase sau opt rânduri, iar cel puţin un magazin din statul Idaho a restricţionat vânzările, după ce rafturile aproape că s-au golit.

Reprezentanţii magazinelor de arme sunţin că isteria cumpărăturilor este alimentată de consumatori. Oamenii se tem că vor ajunge atât de disperaţi şi de imprevizibili din cauza crizei încât simt nevoia să se asigure că au cum să se protejeze într-o astfel de situaţie.

Vânzările au crescut vertiginos în doar câteva zile, au declarat experţi din industrie. Unele achiziţii sunt făcute de persoane care îşi cumpără pentru prima dată o armă, altele - de deţinători de arme cu state vechi care îşi măresc colecţia şi îşi fac provizii de muniţii.

Unele magazine raţionalizează vânzările de arme

La Sportsmen's Warehouse din oraşul Meridian, statul Idaho, unele rafturi pe care se găseau de obicei spre vânzare pistoale erau goale. Magazinul a lipit anunţuri prin care îşi informa clienţii că vânzările vor fi restricţionate la nu mai mult de două arme de persoană zilnic şi nu mai mult de o puşcă de tip Kalaşnikov de persoană zilnic. Magazinul a raţionalizat totodată şi vânzarea de muniţie.

Vânzările de arme au crescut şi online. Site-ul Ammo.com, care vinde muniţii pe internet, a înregistrat o creştere a vânzărilor în ultima perioadă. Potrivit companiei, între 23 februarie şi 4 martie, vânzările au crescut cu 68% faţă de situaţia înregistrată cu 11 zile înaintea datei de 23 februarie, scrie cotidianul Los Angeles Times.

 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
arme coronavirus cozi muniţii SUA
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8743
RON
31 Oct
noapte 6 °
zi 14 °
Ultimele joburi adaugate
24 H