Gina Bradea are o rețetă destul de ușoară de cozonac pufos, care nu necesită foarte mult timp petrecut în bucătărie. Totul e gata în maximum 2 ore. Cozonacul preparat după această rețetă este pufos și se rupe fâșii. Bun și de mâncat, și de postat pe rețelele sociale.
Cozonacul după rețeta vestitei Gina Bradea este ușor diferit de cozonacul tradițional prin prisma faptului că are mai puține gălbenușuri.
Pentru început, se bat gălbenușurile cu un sfert de linguriță de sare și se lasă puțin deoparte să își intensifice culoarea, recomandă Gina Bradea pe site-ul său. Într-un alt bol, se sfărâmă drojdia, se adaugă o linguriță de zahăr, apoi puțin lapte călduț.
Se desface drojdia cu lapte și zahăr și se amestecă până când devine totul fluid. În mijlocul făinii, se face o gaură în care se va turna cam trei sferturi din cantitatea de lapte cu drojdie. Tot aici se adaugă zahărul, coajă de lămâie și portocală, gălbenușurile și vanilia.
Citeste si Cozonac fără frământare. Pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a ieși aromat și pufos
Se amestecă începând din mijloc, apoi, pe măsură ce aluatul se frământă, se mai adaugă lapte. Din când în când, se mai adaugă unt cu ulei.
Gina Bradea recomandă ca frământatul să dureze aproximativ o oră. Acesta este secretul pentru ca desertul să iasă pufos și să se rupă fâșii.
La final, coca se trântește de masă de aproximativ 20 de ori. Această manevră este necesară pentru ca aluatul să devină mai fin și mai elastic.
Aluatul se acoperă cu folie de plastic și se lasă într-un loc cald la dospit. Ideal este să mai fie frământat de două ori.
Apoi, aluatul se așază pe masa unsă cu ulei și se împachetează. Această este cea de-a două frământare. Apoi se trântește din nou aluatul de câteva ori de masă, apoi iar se împăturește, apoi iar se trântește de câteva ori pe masă. Apoi, aluatul se pune la dospit, în cuptor, pentru alte 30 de minute.
Pentru a obține umplutura cu nucă, se amestecă nuca, zahărul și cacao. Se adaugă și puțin albuș și se amestecă totul foarte bine. Albușul se adaugă treptat. Crema obținută nu trebuie să fie foarte fluidă, altfel riscă să se scurgă din cozonac.
Se unge masa cu ulei și se răstoarnă aluatul. Se împarte în două bucăți.
Se ia una dintre bucăți, se întinde, se presară stafide (care trebuie înmuiate într-o lingură de rom), se adaugă cojile de portocală confiate, rahatul tăiat cubulețe.
Se împăturește aluatul, astfel încât umplutura să vină în mai multe straturi.
Forma de copt trebuie tapetată cu hârtie de copt.
Se ia și a doua bucată din aluat, se întinde pe masă, se unge cu umplutura de nucă și cacao. Se rulează foarte strâns aluatul, se sigilează capetele aluatului. Se taie în două și se sigilează din nou capetele.
Cele două fâșii de cozonac se împletesc și se așază în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se pun cozonacii în cuptorul cald și se lasă la dospit aproximativ o oră.
Înainte de a fi băgați la copt, se ung cu un gălbenuș amestecat cu o linguriță de lapte.
Cozonacii se introduc la cuptor la 160-170 de grade Celsius.
În aproximativ o oră, sunt gata.