CRĂCIUN 2014: Reţetă cozonac RosenKranz

Cozonacul este cel mai popular desert de casă, ce se face cu ocazia Paştelui sau Crăciunului. Pentru că fiecare bucătăreasă are secretele ei, în momentul de faţă există multe tipuri de cozonac. Tocmai de aceea, în acest an noi vă propunem să încercaţi şi o altă reţetă de cozonac, mai exact cozonacul RosenKranz. RosenKranz este un cozonac ce poate fi umplut cu stafide, nucă sau rahat, dar care este acoperit cu caramel şi este în formă de buchet de trandafiri.

22 dec. 2014, 08:56
CRĂCIUN 2014: Reţetă cozonac RosenKranz

Ingrediente: 

– 400 g de faina

– 2 oua intregi

– arome (zahar vanilat, coaja de lamaie si portocala, esenta de rom)

– un praf de sare

– un pahar mic cu lapte cca.110 ml

– 25 g de drojdie

– 3 linguri de zahar pentru lapte

– 130 g de unt

– 6 linguri de zahar pentru unt

– 10 – 12 linguri de zahar pentru caramel

– nuca tocata, dupa preferinta

Mod de preparare:

Mai întâi de toate se caramelizează lingurile de zahăr. După ce caramelul este gata se va tapeta fundul şi pereţii tăvii de copt. Apoi se încep pregătirile pentru aluat.

Într-un castron mare se cerne făina, după care se adaugă ouale, sarea şi aromele.

Separat, drojdia se dizolvă în laptele uşor călduţ şi îndulcit cu zahăr. Apoi fără să se lase la dospit, se toarnă încet, puţin câte puţin peste aluatul de făină de mai sus.

Apoi aluatul rezultat se frământă aproximativ 10 -15 minute, pe blatul de lucru tapetat cu făină. După ce s-a frământat bine, aluatul se întinde ca o foaie, cât mai dreptunghiulară.

Foaia rezultată se unge apoi cu untul amestecat cu lingurile de zahăr. Se presară apoi nucă, stafide sau rahat din belşug.

Foaia se rulează şi se taie în 6-7 bucăţi. Aceste bucăţi se vor pune în picioare în tava de copt. Se lasă la cuptorul încins, în prealabil, timp de 35-40 de minute.

Pont:

1. Între bucăţile puse în tava de copt se vor lăsa spaţii, deoarece rulourile îşi vor mări dimensiunile cât timp vor fi la cuptor.

2. Rulourile nu se ung cu nimic înainte de a fi băgate în cuptor, deoarece faţa de prezentare va fi cea de jos, cea cu caramel.  

3. Imediat ce este scos din cuptor, cozonacul se răstoarnă, pe un platou, altfel, daca este lăsat să se răcească în tavă, zaharul caramelizat se va întări, făcând astfel imposibilă scoaterea lui din tavă.