Crăciun 2017: Semnificaţia bradului şi a ornamentelor de Crăciun

Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai iubite datini în țara noastră, odată cu aşteptarea în seara de Ajun a lui Moş Crăciun. Cu toții ne amintim poveștile părinţilor noştri, în de cele mai multe ori bradul este adus de Moş Crăciun, atunci când copiii dorm.

22 dec. 2017, 09:03
Crăciun 2017: Semnificaţia bradului şi a ornamentelor de Crăciun

Semnificatia deosebita pe care o are bradul pentru crestini vine din secolul al VII-lea, cand Sfantul Bonifaciu, un calugar crestin din Anglia, a mers in Germania.

Aici s-a intalnit cu un grup de pagani care se pregateau sa sacrifice un copil zeului Thor, langa un stejar. Pentru a salva viata copilului, Sfantul Bonifaciu a doborat copacul dintr-o lovitura, iar in locul stejarului s-a inaltat un brad mic.

Sfantul a explicat paganilor ca forma triunghiulara a bradului semnifica Sfanta Treime: Tatal, Fiul si Duhul Sfant. Paganii acelor vremuri s-au convertit la crestinism si au considerat bradul un simbol al vietii eterne, prin Christos.

Un rol in impodobirea bradului l-a avut si Martin Luther, un pastor si un doctor in teologie, care a trait intre anii 1483-1521.

Intr-o seara, pe cand trecea printr-o padure, Luther a observat cum astrele ceresti straluceau printre crengile brazilor.

A fost atat de impresionat incat a taiat un bradut, pe care l-a adus acasa si l-a impodobit cu lumanari aprinse.

Ulterior, acest obicei s-a raspandit in toata Germania si apoi in lumea intreaga, iar in brad au aparut merele care simbolizau fructele interzise din Gradina Edenului.

In timp, merele au fost inlocuite cu obiecte rotunde si stralucitoare, cu globurile de astazi.

Tot in Germania, au aparut, pentru prima data, comerciantii cu figurine din aluat copt special realizate pentru impodobirea bradului.

Bradul in traditia romaneasca

Se cunoaste faptul ca dacii aveau un cult pentru brad, pe care il foloseau intr-un ritual la nunta, sau la inmormantarea unei persoane.

Acest obicei s-a mai pastrat in anumite zone din tara noastra, precum Oltenia si Banat, unde bradul la inmormantare semnifica unirea celui decedat cu Divinitatea.

In traditia romaneasca, bradul este impodobit in Ajunul Craciunului si se spune ca este bine sa fie tinut in casa pana la Sfantul Ion.

De regula, in varful bradului de Craciun se pune un ornament in forma de stea.

Ornamentul in forma de stea are o semnificatie religioasa, pentru ca aminteste de steaua dupa care s-au ghidat cei trei magi, la nasterea Mantuitorului.

In arta populara romaneasca, simbolul bradului este foarte intalnit pe covoare, stergare, ceramica.

In zilele noastre, pentru a proteja natura, romanii au inceput sa foloseasca bradul artificial, pentru ca, in definitiv, simbolul conteaza.