Cracovia interzice încălzirea pe bază de cărbuni a locuinţelor, pentru a reduce poluarea

Oraşul Cracovia din Polonia a decis marţi să interzică încălzirea locuinţelor pe bază de cărbune pentru a reduce poluarea din al treilea oraş cel mai poluat din Europa, potrivit unui studiu al Agenţiei Europene a Mediului, care a analizat calitatea aerului din aproximativ 400 de oraşe.

26 nov. 2013, 15:24
Cracovia interzice încălzirea pe bază de cărbuni a locuinţelor, pentru a reduce poluarea

Măsura va intra în vigoare începând din septembrie 2018, a informat Adunarea locală, şi are ca obiectiv ameliorarea vieţii cetăţenilor şi a vizitatorilor din cel mai turistic oraş al Poloniei, scrie Agerpres.

Interdicţia vizează în principal sobele tradiţionale care continuă să există în mii de case. Se permite în schimb arderea lemnelor în sobele tradiţionale.

Potrivit preşedintelui Adunării locale, Wojciech Kozak, sobele sunt considerate în primul rând „un element decorativ în sufragerii”, iar în Cracovia există peste 12.000 de astfel de sobe, dintre care 5.000 sunt folosite cu regularitate.

De peste cinci ani, oraşul polonez finanţează un program care le permite cetăţenilor să înlocuiască sobele pe bază de cărbune, cu modele mai ecologice, până în 2018 când va intra în vigoare interdicţia.

În timpul iernii, poluarea aerului în Cracovia este generată în proporţie de 50% de la sobele casnice, 30% de trafic şi 20% de centralele electrice.

Cracovia este al doilea oraş ca mărime al Poloniei, cu o populaţie de circa 800.000 de locuitori, la care se adaugă cei din zona învecinată Katowice, totalizând 3 milioane de locuitori.

Măsura adoptată marţi este un mare pas, într-o ţară unde peste 90% din energia electrică provine din cărbune, pe care continuă să mizeze ferm guvernul naţional.