Creatorul vaccinului Pfizer: „Ratele de infectare au crescut din nou, mai ales la cei nevaccinaţi. Trebuie să ajungem la ei”

Ozlem Tureci, co-fondatoarea BioNTech, care, alături de soțul său, Ugur Sahin, a dezvoltat, împreună cu Pfizer, vaccinul anti-Covid, spune că cel mai important în acest moment este să continuăm vaccinarea, în condițiile în care ratele de infectare și de îmbolnăvire cresc din nou.

22 nov. 2021, 08:38
Creatorul vaccinului Pfizer: „Ratele de infectare au crescut din nou, mai ales la cei nevaccinaţi. Trebuie să ajungem la ei”

Tureci a făcut precizarea că din ultimele date analizate reiese că noul coronavirus are, în ultima perioadă, o răspândire mult mai accelerată în rândul persoanelor nevaccinate, iar ajungerea dozelor la aceştia ar trebui să fie o prioritate.

Într-un interviu pentru Vox ea a vorbit despre procesul științific, starea pandemiei și decalajul global al vaccinurilor.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost primul vaccin din lume aprobat împotriva Covid-19 și a ajutat la protejarea a peste un miliard de oameni. Tehnologia lor, pe bază de ARNmesager, din interiorul vaccinului, a trecut cu bine „botezul focului”. Această tehnologie instruiește celulele umane să produca o proteină pe care Türeci o compară cu un poster. Proteina avertizează sistemul imunitar să fie atent la coronavirus.

Cei doi soți, care trăiesc în Germania de ani buni, au devenit celebri aproape peste noapte. Deși acum au devenit miliardari, sunt cunoscuți pentru că trăiesc modest, merg la serviciu cu bicicleta și petrec ore întregi în laborator.

”Trebuie să continuăm să fim atenți și să testăm fiecare variantă emergentă pentru a înțelege când trebuie să adaptăm vaccinul la o potențială variantă mai rezistentă și să nu acționăm prematur sau preventiv”, spune Özlem Türeci, citată de Capital.

Întrebată ce poate face BioNTech în privința inechității vaccinurilor, care este tot mai mult denunțată, aceasta a răspuns: ”În calitate de producător de vaccin, considerăm că este responsabilitatea noastră să sprijinim furnizarea la nivel mondial de vaccinuri prin creșterea continuă a capacităților noastre de producție”.

Majoritatea dozelor de vaccin Pfizer/BioNTech a ajuns la un foarte mic procent de oameni, aproximativ 16% din populația lumii, care trăiesc în țări cu venituri mari, notează Vox.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a ajuns la peste un miliard de oameni, dar creatorul său spune că producţia trebuie mărită şi distribuţia îmbunătăţită

Özlem Türeci a vorbit și despre ce ne rezervă viitorul în ceea ce privește pandemia, insistînd asupra faptului că vaccinarea trebuie să meargă mai departe.

”Ceea ce cred că este important este să continuăm să vaccinăm. Ratele de infectare și de îmbolnăvire au crescut din nou. Și nu se înregistrează în primul rând la cei vaccinați, ci mai degrabă la cei nevaccinați. Deci trebuie să ajungem la ei”, spune co-fondatoarea BioNTech.

Ea consideră că este o mare realizare faptul că peste un miliard de oameni au fost vaccinați cu vaccinul Pfizer/BioNTech și că în acest moment sunt disponibile mai multe vaccinuri. ”Prin urmare, este important să vedem partea pozitivă a acestui lucru”, spune ea.

Özlem Türeci crede însă că BioNTech nu ar fi reușit în fața unei provocări imense, precum actuala pandemie, dacă nu și-ar fi asumat anumite riscuri.

”Trebuie să ai curaj și să faci lucruri care sunt riscante. Pe de altă parte, este foarte important să știi să fii umil. Amenințări de această amploare, fără precedent și de o dimensiune globală, le putem depăși cu ajutorul științei și doar cu sprijin din partea tuturor celor implicați. Este nevoie de o interacțiune care se bazează pe umilință și, de asemenea, pe încredere”, susține Özlem Türeci.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă: Pericolul în momentul de faţă nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta