Anul 2025 a fost marcat de puternice schimbări fiscale, cu creșteri de taxe și TVA, ceea ce reprezintă un context nefavorabil pentru zona de cerere a creditelor ipotecare, mai ales că dobânzile sunt ridicate, iar reticența este din ce în ce mai mare.
Citește și: Cât câștigă cei mai bogați români? Aceștia au venituri de 32 de ori mai mari decât cei mai săraci
Băncile au început să vină cu oferte cu dobândă fixă la creditul Noua Casă, după ce au lansat oferte asemănătoare la ipotecarele standard.
Întrebarea rămâne aceeași: cât de avantajos este să iei un credit cu dobândă fixă în contextul economic actual? Trebuie să mai aștepți? Când vor scădea dobânzile?
BNR a menţinut până acum dobânda-cheie la 6,5%, nivel stabilit încă din vara anului 2024, iar până la sfârşitul acestui an erau aşteptate reduceri de dobânzi. Dar, creşterea taxelor reduce şansele unor tăieri de dobânzi în acest an, după cum anticipează unii analişti.
”Încep să se lanseze în premieră credite „Noua Casă” cu dobândă fixă în primii ani. Opțiunea oferă mai multă stabilitate și protecție în fața fluctuațiilor de pe piața financiară, în condițiile în care dobânzile variabile generează permanent îngrijorare pentru consumatori.
Spre exemplu, într-o formulă nouă lansată de bănci, pentru un credit în valoare de 332.500 lei (circa 66.500 euro), pe o perioadă de 360 de luni, la o dobânda fixă de 5,97%, rata lunară ar fi de 1987 de lei, la care se adauga comisionul perceput de FNGCIMM in valoare de 0.15%
În același timp, la un credit de aceeasi valoare și durată, dar cu dobândă variabilă, spre exemplu 7,55 % (2 % marjă + IRCC 5,55 %), rata lunară ajunge la 2336 lei, la care se adauga comisionul perceput de FNGCIMM in valoare de 0.15%
Rezultă o economie semnificativă în primii trei ani de creditare Noua Casă”, anunța recent un comunicat de presă al AVBS Broker de Credite.
Potrivit unor surse din piață, Garanti Bank este prima bancă care oferă credit Noua Casă cu dobândă fixă. Acest tip de dobândă pentru Noua Casă este practicat de Garanti Bank, dar deocamdată informația a venit pe informările interne ale băncii către brokeri. Avansul de 5% rămâne și nu s-a schimbat nimic altceva în condițiile de creditare aferente programului Noua Casă, potrivit Economica.