CRESC FACTURILE la energie. GAZELE se scumpesc de patru ori în 2014

În 2014, gazele naturale se vor scumpi de patru ori. Prima majorare va avea loc la 1 ianuarie, când se va scumpi şi curentul electric. Acestea sunt doar o parte dintre scumpiri, pentru că noile taxe care se aplică vor aduce creşteri suplimentare de preţuri.

23 nov. 2013, 11:16
CRESC FACTURILE la energie. GAZELE se scumpesc de patru ori în 2014

Românii vor avea parte de patru scumpiri ale gazelor în 2014, potrivit România TV. Prima scumpire se aplică de la 1 ianuarie, când facturile vor creşte cu 2 procente. De la 1 aprilie urmează o scumpire similară, pentru ca la jumătatea anului 2014 şi la 1 octombrie, preţurile să se majoreze cu încă 3 procente. Trăgând linie, rezultă o majorare de preţ de 10% într-un an. O lovitură grea pentru mulţi români, care abia se descurcă şi cu tarifele actuale.

Şi la curentul electric urmează scumpiri. De la 1 ianuarie, românii vor plăti facturi mai mari cu un procent. Unii şefi de instituţii se întreabă deja dacă populaţia va putea suporta factura liberalizării preţurilor.

CITEŞTE ŞI: Cât consumăm din factura de curent: 30% consum real, restul TAXE şi IMPOZITE

Le privim şi cu foarte mare doză de îngrijorare, pentru că până acum am avut o creştere etapizată plecând de la un preţ iniţial mic al gazelor naturale, de trei ori mai mic decât preţul gazelor de import. În acest moment am ajuns la o paritate de 1 la 2„, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Noile taxe ar putea aduce şi ele creşteri de preţuri. Taxa pe stâlp, pe care o vor plăti anul viitor producătorii sau distribuitorii de energie, riscă să se regăsească în facturile populaţiei.