Cresc indemnizațiile primarilor şi şefilor de consilii judeţene. CCR a respins sesizarea USR pe legea de majorare

Curtea Constituţională a României a respins, marţi, sesizarea USR pe legea care prevede majorarea indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene.

28 feb. 2023, 14:03
Cresc indemnizațiile primarilor şi şefilor de consilii judeţene. CCR a respins sesizarea USR pe legea de majorare

Indemnizațiile primarilor şi şefilor de consilii judeţene vor fi majorate cu până la 2.000 lei. CCR a respins sesizarea USR pe legea care prevede majorarea indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene. După decizia CCR, Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative merge la promulgare.

Parlamentari ai USR și de la Forţa Dreptei, condusă de fostul premier Ludovic Orban, au contestat la CCR legea prin care erau majorate indemnizațiile primarului șo președinților de consilii județene pe motiv că în legea nu este indicată sursa de finanţare.

Citește și: Marius Budăi anunţă când se taie pensiile speciale: Mulţi colegi din USR fac zgomot. Sa stea liniştiti, o rezolvăm noi!

USR a invocat şi încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

Astfel, după promulgarea legii, indemnizația primarului general al Capitalei ar urma să crească de la 20.800 lei la 23.000 lei. Mai exact, primarul Nicușor Dan ar urma să primească 13.455 lei în cont.

Citește și: Toți funcționarii publici vor fi evaluați profesional până la 31 martie

Un primar de municipiu reședință de județ ar urma să primească 12.109 lei net față de 10.951 lei cât primește acum.

Indemnizația netă lunară a unui primar de comună ar crește de la 12.480 lei la 13.800 lei.