Cresc ratele creditelor românilor. Robor la 3 luni a trecut de pragul de 5%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a depășit luni pragul de 5% pe an (5,01%), arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

02 mai 2022, 12:01
Cresc ratele creditelor românilor. Robor la 3 luni a trecut de pragul de 5%

Cresc ratele creditelor românilor. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a ajuns luni la valoare de 5,01%, de la valoarea de 4,95% înregistrată vineri, conform Banca Naţională a României (BNR).

Este cel mai mare nivel înregistrat din aprilie 2013 până în prezent.

Citeşte şi: Cum ar putea reveni impozitul progresiv în România. Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: „E necesară o regândire”

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la pragul de 5,13% pe an, iar ROBOR la 12 luni a crescut la 5,19% pe an.

Citeşte şi: Tichete de vacanţă 2022. Cea mai bună veste pentru milioane de români, când intră banii pe card!

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.