Cum ar putea reveni impozitul progresiv în România. Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: „E necesară o regândire”

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Mihai Precup, se declară un susţinător al cotei progresive de impozitare deoarece "astăzi în România se impozitează foarte mult munca și foarte puțin capitalul".

02 mai 2022, 09:19
Cum ar putea reveni impozitul progresiv în România. Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: „E necesară o regândire”

Mihai Precup a vorbit de ce ar fi nevoie ca impozitul progresiv să revină în România.

„Eu mereu am susținut o cotă progresivă. Nu e poziția ministerului asta, da? E a mea personală (…) Cred că o regândire a sistemului de impozitare din România este necesară. Acum știu că există și o anumită reticență în ceea ce privește această cotă pentru că a fost o experiență negativă în trecut”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Mihai Precup, într-un interviu acordat Hotnews.

El a amintit că mulţi contribuabili erau afectaţi prin modul în care a fost aplicată cota progresivă de impozitare în România.

„Nu ăsta este obiectivul. Obiectivul este de a merge să vezi unde se întâmplă excese în economie și să faci acea ecuație, asta e cel mai important.

Să impozitezi mai mult capitalul și mai puțin munca pentru că astăzi în România se impozitează foarte mult munca și foarte puțin capitalul. Să gândești, într-un fel, o rebalansare sau o reechilibrare până la urmă. Da, avem 16% cotă unică”, a explicat secretarul de stat în Ministerul de Finanţe.

De fapt, în România este aplicată o cotă de impozit este de 10% asupra venitului, ceea ce, din punctul de vedere al lui Mihai Precup, este o „cotă regresivă”.

„Ce vreau să subliniez: ai 16%, ai 10% marea problemă sunt aceste excepții. Atunci vorbești de o cotă regresivă. Nu vorbim de o cotă progresivă, ci de o cotă regresivă. Important este să regândim mecanismul de impozitare capital-muncă”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul de Finanţe.

Citeşte şi: Introducerea impozitării progresive, în atenția Guvernului. Reacția premierului Nicolae Ciucă

În februarie 2022, Marcel Ciolacu reafirma că este un susţinător al impozitului progresiv, arătând că în prezent cota unică de impozitare, despre care spune că nu mai este unică, se mai aplică doar in trei state europene.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a afirmat că în 2022 nu vor fi introduse noi taxe în România. Întrebat dacă începând de anul viitor este posibilă introducerea de noi taxe, acesta a spus că, în opinia sa, nu vor fi introduse. Marcel Ciolacu reafirmă că este un susţinător al impozitului progresiv, arătând că în prezent cota unică de impozitare, despre care spune că nu mai este unică, se mai aplică doar in trei state europene, iar România riscă să fie ultima ţară europeană care mentine acest sistem.

„Nu se recomandă şi eu nu recomand acest an vreo modificare în Codul Fiscal. Ea este prinsă şi în PNRR, această modificare, şi acest PNRR domnul Ghinea l-a ţinut la secret.  (…) Nu ştiu dacă va plăti cineva mai mult. E  discuţie de fond tot timpul când vorbim de această cotă unică, eu nu ştiu care e cota unică mai exact în România, este 10% la IVG, e 16% la profit… e nu m-am lămurit încă, fiindcă toată lumea apără această cotă unică, sau lasă impresia că apără această cotă unică, ea nemaifiind o cotă unică. Mai sunt doar trei state europene care au cotă unică”, a mai afirmat Marcel Ciolacu .

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunţ despre impozitarea progresivă: „PSD-ul nu e interesat să bage lumea la puşcărie”
 

 


loading...
Partenerii noștri