Cresc salariile în 2024! Care sunt condițiile pe care angajații trebuie să le îndeplinească pentru a primi mai mulți bani

Vești bune pentru românii care lucrează în Germania! În 2024, salariile ar urma să crească cu 5%, într-un ritm mai rapid decât inflația, ceea ce va duce la o creștere a veniturilor disponibile ale angajaților.

02 oct. 2023, 17:44
Cresc salariile în 2024! Care sunt condițiile pe care angajații trebuie să le îndeplinească pentru a primi mai mulți bani
Cresc salariile în 2024!

Cresc salariile în 2024! Potrivit companiei de consultanță în management Kienbaum, principalul motiv al creșterii salariilor din Germania este inflația, la care se adaugă și puterea mai mare de negociere a candidaților în actuala piață a muncii.

Citește și Bani mai mulţi pentru români. Cresc salariile şi pensiile! Care va fi venitul minim al unui angajat

Cresc salariile în 2024!

Kienbaum este o companie de consultanță în management care are o experiență de aproximativ 15 ani în publicarea previziunilor privind evoluția salariilor în Germania. Recent, această firmă a realizat mai multe sondaje în 777 de companii pentru a stabili previziunile salariale pentru anul 2024.

Astfel, asemenea anului trecut, estimările indică o creștere de aproximativ cinci procente a salariilor. Cu toate acestea, există o diferență semnificativă față de anul precedent: prognoza din acest an este mai mare decât rata inflației așteptată pentru 2024, estimată în general la aproximativ două-trei procente de către majoritatea experților.

Reprezentanții Kienbaum spun că această previziune înseamnă că salariile vor crește într-un ritm mai rapid decât inflația, ceea ce va duce la o creștere a veniturilor disponibile ale lucrătorilor.

În evoluția salariilor factorul cel mai mai important îl reprezintă inflația, care este invocată ca motiv principal  de 65% dintre companiile intervievate.

De asemenea, situația actuală de pe piața muncii reprezintă un alt factor important pentru determinarea nivelului salariilor.

Mai mult, candidații beneficiază de cea mai mare putere de negociere în fața companiilor, iar experții nu anticipează o schimbare semnificativă în acest sens pe termen mediu.

Chiar dacă începând din anul 2024, companiile din Germania vor oferi mai mulți bani angajaților, două treimi dintre acestea au anunțat că intenționează să acopere costurile suplimentare prin intermediul creșterii economice și al sporirii productivității.

Salarii majorate în noiembrie

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat, joi, că o majorare a salariilor poliţiştilor, prin actualizarea grilei de salarizare după Legea 153, urmează să se producă la rectificarea bugetară din acest an. El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, când vor primi poliţiştii majorările salariale promise din vara acestui an, respectiv actualizarea grilei de salarizare după Legea 153.

„Evident, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi la nivelul Executivului situaţia este cunoscută şi ce vă pot spune în clipa aceasta este că Ministerul Afacerilor Interne a sesizat Ministerul de Finanţe faţă de această întârziere de plată şi prima şansă de corectare probabilă a acestei întârzieri este la rectificarea bugetară de anul acesta”, a afirmat Constantin.

Întrebat dacă până la finalul anului poliţiştii ar trebui să aibă parte de majorări salariale, el a răspuns: „E scenariul care să ia în calcul în clipa asta”. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai spus că cel mai probabil rectificarea bugetară s-ar putea face în luna noiembrie.

La rândul său, Ministerul Muncii a precizat, că majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, faţă de 1.898 lei, cât era până acum. ”Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizaţii, sporuri şi alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023, faţă de 3.000 lei în prezent”, a transmis, joi, Ministerul Muncii, după şedinţa de Guvern.

Potrivit ofifcialilor instituţiei, ”măsura adoptată urmăreşte reducerea numărului angajaţilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială şi va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a acestora”.

Citește și Cresc salariile în Educație. Premierul Ciucă a anunțat OUG-ul, pentru încetarea grevei: „Încheiem acest conflict de muncă” (VIDEO)