Cresc salariile în Educație. Premierul Ciucă a anunțat OUG-ul, pentru încetarea grevei: „Încheiem acest conflict de muncă” (VIDEO)

Protestele masive ale cadrelor didactice din România au avut succes. Guvernul a decis să anunțe OUG pentru majorarea salariilor și investiții în infrastructura din învățământ.

12 iun. 2023, 12:05
Cresc salariile în Educație. Premierul Ciucă a anunțat OUG-ul, pentru încetarea grevei: „Încheiem acest conflict de muncă” (VIDEO)
Nicolae Ciucă a decis când va demisiona. Liderii coaliţiei decid viitorul României la Vila Lac

Premierul crede că greva din Educație se va încheia foarte curând. După patru săptămâni de grevă, fără plată, profesorii vor primi o parte a majorărilor salariale, potrivit declarațiilor lui Nicolae Ciucă, din ședința de guvern de luni, 12 iunie.

În cele din urmă, PSD + PNL + UDMR a găsit soluții de la bugetul de stat, pentru cadrele didactice. De asemenea, Nicolae Ciucă a anunțat investiții și prin PNRR.

„(…) Subliniez ca sunt probleme acumulate in ani foarte multi. Nu vreau sa dau vina pe o anume mostenire, dar adevarul acesta este. In atatia ani de zile s-au strans o serie intreaga de neajunsuri, de probleme care trebuie rezolvate si in deplina responsabilitate a liderilor coalitiei si a guvernului, prin dialog cu sindicatele, cu parintii si elevii, am considerat ca e absolut necesara sa incheiem acesc conflict de munca, sa asiguram dascalilor si intregului sistem, solutia sa incheiem sistemul scolar, sa se deruleze ev nationala, BAC-ul.

Vom adopta OUG – sunt doua – una vizeaza cresterea salariala de la bugetul de stat si (n.r. – cealalta) alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesionala, bani care vor fi pe liniile de finantare europeana. 

In acest fel, guvernul acesta a asigurat incepand cu sfarsitul anului 2021, pentru anii 2022-2023-2024, o finantare de 8 mld de lei (…)”, a declarat Ciucă, printre altele.

VEZI AICI VIDEO

Ce majorări salariale vor primi angajații din Educație

Ministerul Educației a anunțat ieri ultima ofertă concretă a Guvernului, pentru cadrele didactice din România.

„A fost publicată, în consultare, Ordonanța de urgență a Guvernului pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat, prin care se va acorda o creștere medie de peste 25% a salariilor pentru personalul didactic din învățământul preuniversitar.

👉 Precizăm că suma prevăzută în textul ordonanței asigură, începând cu 1 iunie, o creștere 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐞, pentru personalul didactic, de peste 25% față de nivelul salariilor din luna mai 2023.

👉 Procentual, cele mai mari creșteri sunt pentru debutanți.

👇 Mai jos, câteva exemple de calcul:

VEZI AICI – Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

VEZI AICI – Notă de fundamentare. Ordonanța de Urgență.

FSLI a anunțat suspendarea grevei. Sindicaliștii așteaptă ca legea să fie publicată în Monitorul Oficial.