Cresc sporurile pentru cadrele medicale care îngrijesc bolnavi COVID-19. Categoriile care primesc bani în plus

Guvernul Ciucă a aprobat miercuri un proiect de hotărâre prin care sporul acordat pentru condiţii periculoase de muncă creşte până la 85% în cazul angajaţilor din sistemul sanitar care îngrijesc pacienţi infectaţi cu COVID-19.

25 mai 2022, 18:03
Cresc sporurile pentru cadrele medicale care îngrijesc bolnavi COVID-19. Categoriile care primesc bani în plus

Ministerul Sănătăţii, condus de dr. Alexandru Rafila, a anunţat că vor fi majorate sporurile pentru cadrele medicale care îngrijesc bolnavi COVID-19.

Citeşte şi: Adevăratele cauze ale bolilor nu sunt fizice! Profesorul Constantin Dulcan: „Atunci când gândim, emitem o energie. Gândurile au o anumită chimie care ne poate îmbolnăvi sau ne poate îmbunătăţi sănătatea”

„La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 25.05.2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 153/2018.

Prin acest act normativ se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care are în îngrijire pacienți diagnosticați cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situațiilor de risc epidemiologic și biologic prevăzute la art. 6 din Legea 136/2020.

Astfel, se acordă sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85%, personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unitățile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspecți și confirmați cu COVID-19 pe durata situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic prevăzute la art. 6 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Bilanț COVID-19 din 25 mai 2022, în România. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 434 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 57 mai puțin față de ziua anterioară. 54 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 45 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 615, cu 17 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 87 persoane, cu 9 mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 87 pacienți internați la ATI, 80 sunt nevaccinați.

Până miercuri, 65.664 de persoane diagnosticate cu infecție cu SarsCov-2 au decedat.

În ultimele 24 de ore a fost raportat de către INSP un deces (bărbat), fără decese raportate anterior intervalului de referință.

Decesul a fost înregistrat la categoria de vârstă peste 80 de ani. Pacientul care a decedat avea comorbidități și nu era vaccinat.

Citeşte şi: Iodura de potasiu ar putea fi distribuită în farmacii. Medicamentul administrat în caz de accident nuclear după consultarea medicului de familie DOCUMENT