Cresc tensiunile în Asia. Taiwanul a doborât o dronă care le-a încălcat teritoriul

Videoclipuri au circulat pe reţelele de socializare din Taiwan şi China, unul dintre ele arătând soldaţi taiwanezi aruncând cu pietre într-o dronă.

01 sept. 2022, 13:17
Cresc tensiunile în Asia. Taiwanul a doborât o dronă care le-a încălcat teritoriul

Soldaţi din Taiwan staţionaţi pe o mică insulă în largul Chinei continentale au doborât joi o „dronă civilă neidentificată” după ce aceasta a pătruns într-o zonă cu acces restricţionat, a anunțat armata din Taipei, citată de Reuters.

„Trupele care staţionează au urmărit procedurile pentru a avertiza drona, însă fără succes. Drona a fost doborâtă într-un atac defensiv”, a declarat Ministerul Apărării într-un scurt comunicat.

Aparatul a intrat în „zona de acces restricţionat” deasupra insulei Lion, un teritoriu mic situat între China continentală şi insulele taiwaneze Kinmen.

Alertă în Asia, navele de război americane sfidează China, au intrat în strâmtoarea Taiwan

Este prima dată când forţele taiwaneze doboară o dronă, într-un moment în care tensiunile dintre Beijing şi Taipei sunt la cel mai înalt nivel în ultimele decenii. Insulele Kinmen se situează la doar câţiva kilometri de coasta chineză.

Soldații taiwanezi au atacat drone cu pietre
Taiwan a raportat o serie de incidente în ultimele două săptămâni în care drone mici au zburat deasupra avanposturilor militare.

Videoclipuri au circulat pe reţelele de socializare din Taiwan şi China, unul dintre ele arătând soldaţi taiwanezi aruncând cu pietre într-o dronă.

Alertă în Asia. Cinci avioane de luptă au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan

Armata din Taipei şi preşedintele Tsai Ing-wen au avertizat săptămâna aceasta că ar putea recurge la atacuri dacă dronele ignoră avertismentele. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat luni că incursiunile nu sunt „ceva pentru care să merite să ne frământăm”, deoarece dronele „zburau în jurul teritoriului chinez”.

Cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invazii de la Beijing, care consideră insula ca parte a teritoriului său care urmează să fie recucerit într-o zi, dacă este necesar prin forţă.

Incursiunile cu drone peste Insulele Kinmen au crescut de când Beijingul a lansat o demonstraţie de forţă ca răzbunare pentru vizita preşedintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan luna trecută.

Anterior, Taiwanul a tras pentru prima oară focuri de avertisment împotriva unei drone care i-a încălcat spațiul, marți. Președinta Tsai a cerut armatei să ia „contramăsuri ferme” împotriva a acțiunilor pe care le-a calificat drept „provocări din partea Chinei”. Într-un discurs în fața militarilor, joi, Tsai a spus că China se folosește de intruziuni cu drone și alte „tactici de zonă gri” pentru a intimida Taiwanul: „Președinta a cerut Ministerului Apărării să ia toate contramăsurile necesare și ferme, într-o perioadă rezonabilă, pentru a apăra securitatea națională. Armata să apere țara fără teamă și cu încredere solidă”, se arată într-un comunicat al președinției taiwaneze.