Alertă în Asia. Cinci avioane de luptă au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan

China trebuie să convingă restul lumii că nu este un „factor de instabilitate” în strâmtoarea Taiwan, afirmă ambasadorul SUA la Beijing

21 aug. 2022, 16:27
Alertă în Asia. Cinci avioane de luptă au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan

Ministerul Apărării de la Taipei a anunţat că cinci avioane chineze au trecut duminică linia mediană a strâmtorii Taiwan, potrivit Reuters.

Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat că 12 avioane şi cinci nave chineze au fost detectate duminică în apropierea insulei.

Conform aceleiaşi surse, cinci avioane au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan.

China efectuează exerciţii militare în apropierea Taiwanului de la începutul acestei luni, după o vizită pe insulă a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

Fiica lui Alexander Dugin, „Rasputinul lui Putin”, a murit într-un atac cu maşină-capcană care îl viza pe ghidul spiritual al liderului de la Kremlin VIDEO
Japonia vrea să desfăşoare rachete cu rază lungă de acţiune în sudul arhipelagului, care să lovească ţinte în China şi Coreea de Nord

Japonia vrea să desfăşoare 1.000 de rachete cu rază lungă de acţiune, cu scopul de a-şi consolida capacitatea de contracarare a Chinei, dezvăluie cotidianul Yomiuri în ediţia de duminică, relatează Reuters.

Serghei Lavrov, revoltat după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan: „SUA a încălcat principiile securității indivizibile”
Potrivit unor surse guvernamentale citate de cotidian, este vorba despre modificarea razei de acţiune a unor rachete de la 100 la 1.000 de kilometri.

Acest tip de rachetă, care poate fi lansat cu nave sau aeronave, urmează să fie staţionat în zona Insulelor Ryukyu/Nansei (sud), de unde pot atinge ţinte în Coreea de Nord şi China, potrivit Yomiuri.

Ministerul japonez de Externe, contactat de Reuters cu privire la aceste dezvăluiri, nu a răspuns imediat. Japonia, care are o Constituţie pacifistă, care prevede că armata japoneză este o forţă de apărare, şi-a crescut cheltuielile militare în ultimii ani.

Însă nu a desfăşurat rachete cu rază lungă de acţiune care să lovească ţinte pe teritoriul altor ţări. O vizită în Taiwan – o insulă revendicată de China – a preşedintei Camerei Reprezentanţilor americane, Nancy Pelosi, a intensificat tensiunile în regiune.

Beijingul a lansat rachete din jurul Taiwanului, în timpul unor exerciţii militare, către zona economică exclusivă a Japoniei.