Informaţii contradictorii livrate de autorităţi. Arafat spune că afterschool-urile şi creşele rămân deschise, Tătaru că vor fi închise

Autorităţile s-au cam încurcat în măsurile de restricţie impuse în contextul pandemiei şi au livrat informaţii contradictorii în ceea ce priveşte funcţionarea creşelor şi a after-school-urilor din ţară începând de luni.

RomaniaTV.net
06 nov. 2020, 08:40
Informaţii contradictorii livrate de autorităţi. Arafat spune că afterschool-urile şi creşele rămân deschise, Tătaru că vor fi închise
Nelu Tătaru explică cum se fac testele COVID-19

Raed Arafat a declarat astăzi, în cadrul conferinţei de presă de la Palatul Victoria, că toate şcolile din ţară trec în regim online, iar creşele şi after-school-urile rămân DESCHISE.

„Se dispune continuarea cursurilor şcolare în online. Prin ordin al ministrului Educației, creșele și after-school-urile rămân deschise. În rest, școlile trec în online. În decizia CNSU era prevăzut că se închid și școlile”, a spus Arafat.

Citeşte şi Raed Arafat: Şcolile ÎNCHISE în toată ţara, mai puţin creşele şi after-school-urile; Telemunca, OBLIGATORIE

La rândul său, Nelu Tătaru a declarat tot astăzi, la Libertatea, faptul că creșele și afterschool-urile din țară vor fi ÎNCHISE.

”Există precauții, nu temeri, regulile sunt, rămâne ca ele să fie respectate. Afterschool-urile și creșele vor fi închise și evaluarea pe care am făcut-o ne-a arătat că acestea trebuie închise” , a declarat ministrul.

”Nu este o închidere totală, piețele deschise nu vor fi închise și vor fi controale mai dese. Vrem să aducem situația pe un platou. Evoluția este canalizată pe 30 de zile, alte decizii vor fi luate la sfârșitul acestei perioade. Se proconizează că la sfârșitul acestor 30 de zile va scădea numărul de cazuri și vom ajunge într-un platou” , susține Nelu Tătaru.

”Intenția în acest moment este să avem focare mai mici, focare familiale astfel încât să se consume virusul. Noi avem o pozitivare a celor care se prezintă la urgență, unde la 25%. Sunt anumite focare care dezvoltă cazuri noi” , a precizat acesta.

Cazuri pe zi la nivel național

”Progresia se face între 500 și 1.000 de cazuri pe zi, scăzând în zilele următoare dacă se respectă măsurile. Evaluările pe care le facem, le facem progresiv. În acest moment se va merge pe măsurile la nivel național, ne bazam pe mobilitate” , susține Nelu Tătaru.

”Măsurile noastre se vor adapta la fiecare localitate în parte, în fiecare județ” , a adăugat ministrul.

Situația ATI în România

”În fiecare județ există o rezervă a paturilor ATI pe care o operaționalizăm în următoarele șapte zile. Este o luptă comună, nu doar a sistemului medical românesc. Avem aproximativ 1.400 de paturi cu posibilitatea de extensie către 1.700 în această săptămână” , a declarat ministrul Nelu Tătaru

”Nu este momentul să apelăm la medicina de dezastru. Capacitatea de a trata în ATI încă există” , a adăugat acesta.

Nelu Tătaru despre alegerile parlamentare

”Momentul votului este un moment securizat. Bucuria sau necazul sunt cele care dau acele numere de cazuri” , a explicat Tătaru.

Mesaj către români

”De luni sunt niște restricții, nu avem carantină. Regulile ar trebui respectate de întreaga populație, ele revin în atenția cu același îndemn: Suntem într-o luptă comună. Momentul acesta este de încercare al întregii țări, nu doar al sistemului medical” , a îndemnat ministrul.