Creşele vor primi copii de la 0 luni la 3 ani, promulgată de preşedintele Iohannis. Copiii vor fi împărţiţi pe grupe ca la grădiniţă

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2021 pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi abrogarea unor acte normative din domeniul protecţiei sociale.

13 ian. 2022, 15:41
Creşele vor primi copii de la 0 luni la 3 ani, promulgată de preşedintele Iohannis. Copiii vor fi împărţiţi pe grupe ca la grădiniţă

Legea Educației a fost modificată din nou. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului care prevedea că creșele pot trece în subordinea Ministerului Educației, de la primării și transformarea acestor instituții din centre de îngrijire în unități de învățământ.

De asemenea, în legea promulgată se precizează că toate creșele existente, inclusiv cele care sunt și rămân la consiliile locale, pentru că trecerea acestora la minister este opțională pentru fiecare autoritate locală, vor deveni acreditate „prin efectul legii”. Acreditarea este sinonimă cu primirea finanțării de 15.000 de lei/copil antepreșcolar/an și cu faptul că aceste creșe nu mai trebuie să îndeplinească rigorile cerute de ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, potrivit edupedu.ro.

Citeşte şi: Părinţii să decidă dacă elevii fac cursuri online când incidenţa COVID-19 sare de 6 la mie. Propunerea unui senator USR

Cele care se înființează după apariția acestei legi vor fi obligate să treacă prin procesul de autorizare și apoi acreditare.

Însă nu toate creşele vor trece în subordinea Ministerului Educaţiei. Doar 148 de creșe dintr-un total de 395 de creșe câte funcționează în România, sunt “propuse pentru a fi preluate de către Ministerul Educației în anul școlar 2021-2022“, potrivit unui răspuns dat de instituție la solicitarea Edupedu.ro. Restul creșelor, un număr de 247, sunt rămase în administrarea autorităților publice locale.

Citeşte şi: Lista şcolilor şi grădiniţelor din Bucureşti care ar putea intra în online de săptămâna viitoare după ce Capitala a intrat în scenariul roşu

Creşele vor primi copii de la 0 luni la 3 ani. Copiii vor fi împărţiţi pe grupe ca la grădiniţă

Legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis prevede apariţia de grupe și la creșă, dar şi coborârea vârstei preșcolarilor care pot fi înscriși la creşă de la 11 luni la 0 luni şi majorarea numărului de copiii care pot fi înscriși în aceste noi grupe.

Concret, la creşă vor fi acceptaţi copii cu vârste într 0 luni-3 ani, după cum urmează:

grupa mică: 7 copii, dar nu mai puţin de 5 şi nu mai mult de 9;
grupa mijlocie: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 15;
grupa mare: 12 copii, dar nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20.

Asigurarea personalului necesar desfăşurării educaţiei antepreşcolare, didactic, nedidactic şi auxiliar, se face de către Ministerul Educaţiei, cu respectarea standardelor de calitate şi a legislaţiei în vigoare, mai prevede actul normativ.